A rovat kizárólagos támogatója

Egyértelmű elköteleződés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások támogatása mellett – ezt várja a Greenpeace a hétvégi G7-csúcstól, ahol a klímavédelem is téma lesz.

A klímavédelemről is tárgyal a világ hét legiparosodottabb országa (G7) most hétvégén a németországi Elmauban, és döntéseik érdemben befolyásolhatják az ENSZ idén novemberi párizsi klímakonferenciáját. Az úgynevezett COP21 az utolsó lehetőség lesz arra, hogy kötelező érvényű globális megállapodás szülessen a klímaváltozás megfékezésére.

Münchenben a zöldek is tüntettek a héten:  A TTIP a harag fő tárgya 

A Greenpeace legfrissebb elemzése kimutatta, hogy a megújuló energiahordozók mindössze 8%-át adták a G7-országok villamosenergia-termelésének 2013-ban (a vízenergia nélkül). Bár Németországban és Olaszországban a villamos energia már mintegy 20 százaléka megújulókból származik, az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Kanadában a megújulók aránya még mindig csak 3 és 8% között van.

Mindeközben a világ lakosságának mindössze 10%-át adó G7-országok a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint egynegyedéért felelősek. Mégis, 1990 és 2012 között ezen országok mindössze 1,3%-kal csökkentették az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat. Ez az ütem azonban lassú, a világ vezető gazdaságainak ennél jóval nagyobb mértékű kibocsátáscsökkentés és megújulóenergia-támogatás mellett kéne elköteleződniük, hogy a globális éghajlati válság megfékezhető legyen.

A Greenpeace a 100% százalékban megújuló energiára történő átállást, a szén-dixoid megkötésében kulcsszerepet játszó erdők védelmét és újratelepítését, valamint a fosszilis energiaforrások és az atomenergia kivezetését követeli 2050-re.

Mindezt csak úgy lehet megvalósítani, ha az államok jogilag kötelező érvényű vállalásokat tesznek kibocsátáscsökkentéseikre, valamint megvonják a támogatásokat és a befektetéseket a fosszilis energiahordozóktól. A világ jelenlegi energiarendszerében a legnagyobb problémát a szénerőművek jelentik, valamint a veszélyes nukleáris energia, amely nemcsak évezredeken át szennyező radioaktív hulladékot hagy hátra, de rugalmatlansága miatt meggátolja a megújuló energiarendszerekbe és az energiahatékonyságba való befektetések részarányának növekedését is.  A Greenpeace bízik abban, hogy a G7-országok történelmi felelősségük tudatában ambiciózus, hosszú távú klímacélok mellett kötelezik el magukat a párizsi klímacsúcs előtt.

Kapcsolódó anyagok:

A TTIP a harag fő tárgya

Jogszerű a német nukleáris különadó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás