Hirdetés
greenfo/MTI

Új-Zéland a ragadozóktól védett helyeken szaporítással próbál gátat vetni nemzeti madara, a kivi lassú kihalásának. Évente két százalékkal csökken a már amúgy is lecsökkent z állomány.

A természetvédelmi tárca  számolt be arról, hogy a kivipopuláció válságban van: kevesebb mint hetvenezer vadon élő példány maradt az országban, és évente két százalékkal csökken az állomány. Elsősorban a ragadozók: a patkányok, hermelinek és görények pusztítják a kivit. „Unokáink idejére ki is halhat a vadon élő kivi az ország fő szigetén” – hangsúlyozta a minisztérium közleménye. 

A kormány 11,2 millió új-zélandi dollárt (mintegy 2,1 milliárd forint) költ arra a kezdeményezésre, amely megállíthatja a kétszázalékos populációcsökkenést, és a növekedés felé billentheti a mérleget. A terv szerint magán- és állami területeken indítják el a kiviszaporító programot. Az ország lakosságát arra biztatják, hogy gazdálkodói tapasztalataikat latba vetve segítsék a madarak szaporítását, és a kifejlett egyedeket engedjék szabadon.

A programban a ragadozómentes, biztonságos területeken szaporítják a madarakat. Erre azért van szükség, mert – mint a tárca rámutatott – tízből kilenc vadon kikelt kivicsibét ragadozók pusztítanak el. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás