Hirdetés

A megjelent Magyar Közlöny szerint a meghirdethető MSc szakok listáján nem szerepel az Ökotoxikológus MSc képzés. Az oktatásban résztvevők semmilyen tájékoztatást és indoklást nem kaptak. Az Illatos úti méregbombák idején ez a fideszes jövőkép.

A képzéssel kapcsolatos levelére a Magyar Ökotoxikológiai Társaság sem kapott választ egyik, a döntésben érdekelt minisztertől sem (Balog Zoltán emberi erőforrások és Fazekas Sándor Földművelésügyi), ami elég világosan mutatja, hogy ebben az oktatási ügyben sem szakmai döntés született, sőt azzal kapcsolatban még magyarázkodni sem voltak hajlandók választott politikusaink köztisztviselői. Személyes véleményem szerint megalapozatlan és helytelen döntés született, amely nem építi, hanem rombolja a hazai oktatás értékeit. – írta a Magyar Ökotoxikológiai Társaság fb oldalán.

Az ügy előzménye: 

Május 17-én írtuk meg, hogy a Magyar Ökotoxikológiai Társaság XI. Közgyűlésén levelet fogalmazott Balog Zoltán miniszternek (Emberi Erőforrások Minisztériuma), amelyet Fazekas Sándor miniszternek (Földművelésügyi Minisztérium) is megküldött. Ebben szorgalmazta, hogy a Szent István Egyetem ökotoxikológus MSc-képzése folytatódjék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága elvégezte a bolognai rendszer felülvizsgálatát, és kialakította a 2016-tól érvényes felsőoktatási szakjegyzék korrigált változatát.  A Szent István Egyetemen hat éve kezdődött az ökotoxikológus MSc-képzés; ami Magyarországon hiánypótlónak és sikeresnek mondható. A végzett diákok a Környezettudományi Iskolák PhD-képzésében, egyetemeken, kutatóintézetekben és a környezet-egészségügyi intézetekben helyezkedtek el, így biztosítják a szakember-utánpótlást. Szakmai területeken történt elhelyezkedésük aránya évfolyamonként 90% körüli. A hallgatók szereplése az Országos Tudományos Diákköri Konferencián ez évben is kiemelkedő volt. A szakjegyzék első változata még feltüntette az ökotoxikológus MSc-szakot, míg az április 9-ei keltezésű előterjesztés már nem. A képzés megszűnésének indokairól a képzésvezetőnek nincsenek információi.

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság tagsága rendkívül fontosnak gondolja azt, és levelében hívja fel a miniszter úr figyelmét arra, hogy a hazánkban egyetlen egyetemen folyó ökotoxikológus mesterképzés megszüntetése mind kémiai (növényvédő szerek, gyógyszerek stb.), mind genetikai (GM-növények) biztonság szempontjából szakember-utánpótlás nélkül hagyná az országot. Ez a minőségi élelmiszertermelés gyakorlati megvalósítását – ami a mezőgazdaságunk célkitűzése – a jövőben gátolná. 
Magyar Ökotoxikológiai Társaság nyílt levele (pdf.32 KB.

 

Kinyírnák az ökotoxikológus mesterképzést is

Kapcsolódó anyagok:

Lázáré lesz a környezetvédelem maradéka

Illatos úti mérgek: területről ki, tyúktojásba be

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás