A rovat kizárólagos támogatója

Két év után ismét felülvizsgálta a japán kormány a 2011 márciusában a földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai erőmű elbontásának forgatókönyvét.

A most elfogadott verzió szerint három évvel később kezdenek a művelet első lépéséhez, amelyben az elhasznált fűtőelemeket kiemelnék a három leolvadt reaktor pihentető medencéjéből. A halasztásnak részben az az oka, hogy amikor korábban megkísérelték az elemek kiemelését, balesetek történtek, illetve biztonsági megfontolások is közrejátszanak az átütemezésben. Ehhez pontosan meg kell határozni a leolvadt üzemanyag helyét a reaktorokban és ki kell fejleszteni azokat a robotokat, amelyek képesek lesznek a reaktoron belül dolgozni. A teljes rendezés így 2055-re fejeződhet be.
 

Japánban 54 atomreaktor működött a fukusimai baleset előtt. Hatot végleg bezártak, de jelenleg csak kettő újraindítását hagyták jóvá.
A szigetország az energiatermelő kapacitások csökkenését szénerőművekkel pótolná, jelenleg egy 1,2 gigawattos erőmű felépítése van tervben. Josio Mocsizuki környezetvédelmi miniszter ma bejelentette, hogy kifogást fog emelni a terv ellen – közölte a Reutersre hivatkozva az MTI.  

Kinyírta a kígyórobotot a fukusimai sugárzás
Egy kígyórobottal készítettek belső felvételeket a fukusimai atomerőmű egyes blokkjáról. A rendkívül magas radioaktív sugárzás miatt csak robottal készíthető képek megmutatják a teljesen leolvadt egyes reaktor primér berendezéseit.
Nem engedik a japán atomerőmű reaktorainak újraindítását.  
 

Japán teljesen kinaposodik

Japánban 2010-től a felére esett egy kilowattóra áram napelemmel történő előállításának költsége, csakúgy, mint Európában és az USA-ban. A napelemes forradalom a szemünk előtt zajlik, csak mi nem tudunk róla.

A fukushimai katasztrófa után Japán döntően napelemekkel kívánja előállítani az ország hiányzó áramigényét. Erre minden esélyük is megvan, hiszen 2011 óta háromszorosára, 25 gigawattra nőtt a megújuló energiából származó árammennyiség, amelynek 80 százaléka már napelemekből jön – írta a Reuters nyomán a Business Insider. 

Fukushima után Japán úgy döntött, hogy bezárja valamennyi, 43 darab atomerőművét, és egész gazdaságát átállítja a megújuló energiára. Nemcsak az atomerőműveket, hanem az elöregedett és környezetszennyező olajtüzelésű erőműveket is bezárják. Bár 2011 óta a lekapcsolt atomerőművek termelését konvencionális hőerőművekkel, azaz szén, olaj, gázerőművekkel pótolták, idén már egy 2,4 gigawattos olajos erőművet is bezártak az ország északi részén.  Japán teljesen kinaposodik >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás