Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték első fokon Csipak Péter vállalkozót természetkárosítás miatt, mivel házát védett természeti területre „terjesztette ki”. A többi vádlottra is felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki tegnap a Fővárosi Törvényszék bírája, és a vállalkozóval együtt mindannyian pénzbüntetést is fizethetnek.

A belvárosi Fashion street projektet jegyző Csipak Péter ingatlanos nagyvállalkozó Hármashatár-hegyi házépítéséből 2011-ben kerekedett botrány, amikor az Index kiderítette, hogy az impozáns házhoz tartozó, körbekerített telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

Csipak a II. kerületi Cirbolya utcában az állam és a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő, 2010 óta Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt álló erdő szomszédságában építkezett. A vállalkozó megkapta az építési engedélyt, de a Pilisi Parkerdő részéről felhívták a figyelmét arra, hogy a kezelésében lévő, az ingatlan mellett található védett erdőterületet "deponálásra, bejárásra, illetve bármilyen igénybevételre nem engedélyezik”, továbbá kérték a telekhatárok jól látható kijelölését és betartását.  Azonban – a vádirat szerint – az építkezés során elvégzett nagy volumenű földmunkák, a rézsű kialakítása, a támfalak építése, az erdei talajbolygatás, a fák és aljnövényzet kiirtása, mintegy 2316 négyzetméternyi erdőrészlet engedély nélküli, jogellenes elpusztítása miatt jelentős természetkárosodás következett be.

A vádhatóság börtönbe küldte volna Csipakot

Ez alapján az ügyészség négy vádlottra természetkárosításért, míg a túlépítés felett szemet hunyó hatósági emberre hivatali visszaélés miatt börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A hvg.hu által korábban megkérdezett ügyvéd nem hallott még olyan esetről, hogy valakit természetkárosítás miatt börtönbe küldtek volna.

Most sem történt meg: A hvg.hu információi szerint a bíró az építkezéssel kapcsolatos okiratok alapján megállapítottnak látta a bűncselekmény elkövetését, ugyanakkor senkit nem küldött a rácsok mögé. Csipak esetében a bíró a börtönbüntetés végrehajtását két évre felfüggesztette. A többi vádlott a vállalkozónál rövidebb időtartamú, szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Továbbá a bíró mindegyik terheltre még pénzbüntetést is kiszabott.

Az egyik vádlott védője, Baranyi Róbert elégedetlenségét fejezte ki az ítélettel kapcsolatban a hvg.hu-nak. Nyilatkozni viszont nem kívánt, mert védence nem mentette fel az ügyvédi titoktartás alól. Azt azért megjegyezte, hogy az ő ügyfele és a többi vádlott is fellebbez a bírói döntés ellen- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás