A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP a barlangok világnapján figyelmeztet a Budapest II. kerületi Molnár János-barlang igen zavaros helyzetére. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázata búvároktatás és merülések céljából átadná a barlang üzemeltetését hasznosításra rendkívül alacsony, százezer forintos havi bérletidíj-minimummal, viszont a nagyközönség elől elzárná a páratlan természeti képződményt.

Az első teendő a barlang értékeinek megőrzését szolgáló intézkedések meghatározása kell, hogy legyen. Jelenleg ugyanis kezelési terve a hivatalos, minden érdemi adatot tartalmazó barlangnyilvántartásban nem elérhető, ahogyan a 2014. évi kutatási jelentések sem. Ráadásul olyan pályázati rendszerben hasznosítaná a barlangot a DINP, ahol a tervezett természetvédelmi szabályok egy része csak a százezer forintért megvásárolható pályázati dokumentáció üzemeltetési szabályzatából ismerhető meg.

Az LMP szerint rendkívül alacsony a megajánlandó bérleti díj pályázati kiírásban szereplő százezer forintos minimuma. Emellett a pályázat keretében a nyertes „köteles” albérletbe venni a DINPI feltételeként a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től 4526 m2 területű belterületi ingatlant, amelynek szintén nevetségesen alacsony, 129.159,- Ft a havi bérleti díja lenne.

Ugyanezen kormányrendelet szerint a kormány támogatást adna a terület 170 millió forintos fejlesztésére. Ennek eredményét a leendő üzemeltető élvezheti. Az óriási állami fejlesztés, és a várhatóan nagyon alacsony bérleti díjak és az elérhetetlen dokumentáció igen gyanússá teszik a pályázatot.

A barlangok világnapján fontos emlékeztetni rá, hogy a páratlan természeti értéket képviselő barlangokat védenünk kell, a nem veszélyeztetett barlangokat pedig minél többek számára hozzáférhetővé kell tennünk. A Molnár János-barlang hasznosítási tervei azonban számos kérdést vetnek fel, amelyekre magyarázatot vár az LMP – írta a párt közleményében.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás