Hirdetés

Csak a szaporcai látogatóközpont készült el teljesen a 25 milliárd forintos Ős-Dráva Program részeként, melyet Tiffán Zsolt felügyel. A bicikliutak menti szervizek is hiányoznak, de a vejti komp sem épült meg még mindig. Az uniós forrásból táplálkozó projektek csúszása miatt a résztvevő önkormányzatok jövőre kevesebb központi támogatást kaphatnak.

Nem véletlenül akadt ki Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő június utolsó előtti hetében a Facebook-oldalán: az általa miniszteri biztosként felügyelt 25 milliárdos Ős-Dráva Program folyamatos csúszásokat szenved. Ez már csak azért is gond, mert a program döntő hányadát kitevő uniós források még a 2007-13 közti uniós ciklusból származnak – vagyis még az idén el kell költeni azokat, különben vissza kell fizetni a pénzeket. A csúszások miatt támadják, ez tette be a kiskaput a borásznál. Az RTL Klub riportja szerint csak a szaporcai látogatóközpont készült el a 25 milliárdos programból, a létesítményt egymilliárd forintból hozták létre. Más viszont nem készült el azóta sem. 

2013-ban Tiffán Zsolt a vejti határkompot is belengette, de ebből nem lett semmi – a 2014-es cikkünk óta nem változott a helyzet a Dráva partján. 

Az Ős-Dráva Program az idei év elején több eleme miatt felkerült a Miniszterelnökség szégyenlistájára, melyen a kockázatosnak ítélt, és uniós támogatásból megvalósuló projekteket sorolta. A Pécsi STOP márciusi számításai szerint 1,3 milliárd forintos csúszásban van az Ős-Dráva Program. Az egyik elem az ormánsági kerékpárút kiépítése, itt az RTL Klub riportja szerint például a harkányi pihenő és biciklitároló még mindig nem készült el.

Az RTL Klub megkereste a Miniszterelnökséget, ahonnan azt a választ kapták: a csúszó projekteken is múlhat, hogy Magyarország le tudja-e teljes egészében hívni a 2007-13 közti uniós ciklus teljes keretösszegét. Ha 2015 végéig nem történik meg a számlázás, akkor az uniós támogatás elveszik. Az Ős-Dráva Programban a Baranya Megyei Önkormányzat is résztvevő partner, a csúszás miatt a 2016-os évben kevesebb központi támogatást fog kapni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás