A rovat kizárólagos támogatója

Nem az évtizedes környezet- és természetvédelmi tevékenységéért közismert kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű, eddig ismeretlen, lövétei szervezet kap jelentős támogatást a magyar kormánytól.

Meglepődve értesültünk a sajtóból, miszerint „a Zöld Erdély egyesület a volt lövétei Római Katolikus Népfőiskolának otthont adó ingatlan újjáépítésére kap jelentősebb összeget” a magyar kormánytól. A bejelentést a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rögtönzött sajtótájékoztatón Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke tette. A további félreértések és téves számonkérések elkerülése érdekében ezúton tájékoztatjuk szimpatizánsainkat, támogatóinkat, valamint a tágabb közvéleményt, hogy a kijelentés nem ránk, kolozsvári Zöld Erdély Egyesületre vonatkozik.

Mi egy regionális környezet- és természetvédelmi civil szervezet vagyunk, amelyet 2003-ban egyetemi hallgatók alapítottak Kolozsváron. Hivatalos magyar megnevezésünk Zöld Erdély Egyesület, és teljesen függetlenek vagyunk minden politikai és gazdasági érdekcsoporttól. Tevékenységeinket mindvégig tagjank, szimpatizánsaink támogatásával és különböző nyílt pályázati források felhasználásával valósítottuk meg. Közismertségünket elsősorban a Verespatakért folytatott küzdelmünknek, a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területeken vállalt gondnokságnak, a környezetkárosító bányászati és ipari projektek elleni fellépéseinknek, valamint a klímaváltozást, környezettudatos vásárlást, erdővédelmet, általános környezeti szemléletformálást, ismeretterjesztést és érdekérvényesítést célzó tevékenységeinknek köszönhetjük, amelyek során mindig nagy hangsúlyt fektettünk a romániai magyar kisebbség bevonására. Ezirányú munkánk támogatására ezután is szívesen fogadunk minden segítséget.

Viszont a magyar kormánytól ingatlan újjáépítésére jelentős összeget kapó szervezetet a Hargita megyei Lövétén, a 853. házszámon jegyezték be 2012-ben. Hivatalos megnevezésük Asociatia „Zöld Erdély” Egyesület, adószámuk 29786519, tudtuk meg a román pénzügyminisztérium nyilvános adatbázisából . Róluk ezidáig semmilyen más információval nem találkoztunk, sem az erdélyi civil közéletben, sem a médiában. Nem tudjuk, kik állnak mögötte, mik a céljaik, milyen tevékenységeik, megvalósításaik, érdekeik vannak. Ezúton nyilvánosan is elhatárolódunk tőlük, és kijelentjük, hogy ezzel a hasonló nevű lövétei szervezettel semmilyen kapcsolatunk nem volt és most sincs.

Úgyszintén nem mi, hanem a lövétei szervezet élvezi a Magyar Országgyűlés elnökének közcélú adományait. Az Országgyűlés honlapján található adatokból kiderül, hogy az Asociatia „Zöld Erdély Egyesület” 2012-ben 2.500.000 forint, 2013-ban 4.500.000 forint, 2014-ben 4.200.000 forint támogatásban részesült , Kövér László úr felajánlásából. Ezektől az összegektől is elhatárolódunk, felhasználásukról nem mi vagyunk hivatottak beszámolni.

A leírtakról a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatjuk az illetékes hatóságokat és politikusokat, valamint magyarázatot kérünk a lövétei szervezettől is.

„A Zöld Erdély Egyesület 2012-ben már az egyik legismertebb környezetvédelmi civil szervezet volt Romániában. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy a lövétei szervezet alapítói véletlenül választották volna a „Zöld Erdély” nevet. Sokkal inkább szándékosságot vélek a dologban, és bár jogilag ez kivitelezhető volt egy idézőjel beiktatásával, erkölcsileg mindenképpen elítélendő. Adott helyzetben kimeríti a lopás és a mással takarózás fogalmát, főként, hogy semmit sem tudni erről a szervezetről, azon kívül, hogy támogatásokat kaptak. Felháborítónak tartom, hogy valakik a nevünk mögé bújva olyan kellemetlen helyzetbe hoznak, amikor sosem látott összegek felhasználását kérik tőlünk számon. Magyarázatot kérünk, és amennyiben ezeket a közcélú felajánlásokat tényleg a lövétei szervezetnek szánták, bízok benne, hogy céljaikat, tevékenységeiket és megvalósításaikat a közvélemény elé tárják, és a furcsa névválasztásra is lesz valamilyen magyarázat. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a közvélemény el tudja választani egymástól a két Zöld Erdélyt, és mindenki mehessen tovább a maga útján. Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy Kövér László úr és a magyar kormány valójában a mi tevékenységeinkre, eredményeinkre figyelt fel és a felajánlásokat nekünk szánták. Ez esetben a támogatásokat a Lövétén jegyzett ismeretlen, de azonos nevű szervezet segítségével valakik sikeresen eltérítették. Csak reménykedni tudok, hogy ez utóbbi történt és ezek a nemes felajánlások így végül elérkezhetnek hozzánk. Tekintettel, hogy a Zöld Erdély Egyesület évek óta súlyos forráshiánnyal küzd, jelentős segítséget jelenthetne ez nekünk az erdélyi környezetvédelem érdekében kifejtett munkánk fellendítésében.” – nyilatkozta a történtek kapcsán Kovács Zoltán Csongor, a kolozsvári Zöld Erdély Egyesület vezetője.

Zöld Erdély Egyesület,
2015. július 27., Kolozsvár
 


Nemcsak a ZEE, más se hallott a Potápi által emlegetett Zöld Erdély Egyesületről. A nol.hu-nak annyit sikerült kiderítenie, hogy Lövétén, a 853. házszám alatt működik a Group Contact SRL is. A vállalat és az egyesület ugyanazt a mobilszámot adta meg a cégjegyzéknek, így valószínűleg a tulajdonosok/alapítók is ugyanazok.

A Group Contact két társtulajdonosa és közös adminisztrátora Márton József, illetve György Mónika. Ez a cég működtette az Erdélyi lak nevű ingatlanügynökséget, amelynek weboldala jelenleg halott. A Group Contact a román pénzügyminisztérium adatai szerint 2014 végére 207 881 lejes (14,5 millió forint) tartozást halmozott fel, miközben 71 458 lejes forgalma és 49 194 lejes profitja volta 2014-ben. A cég jelenleg csődeljárás alatt áll.

A nevek és telefonszámok alapján találtunk rá a pár másik vállalkozására, a kerttervezéssel, építéssel, dísznövénnyel foglalkozó Natural Gardenre, amelynek szintén a Lövéte 853. szám alatt van a telephelye.

A ZEE ugyanakkor kiderítette, hogy a lövétei szervezet élvezi a Magyar Országgyűlés elnökének közcélú adományait. Az Országgyűlés honlapján található adatok szerint az Asociatia „Zöld Erdély Egyesület” 2012-ben kétmillió ötszázezer forint, 2013-ban négymillió ötszázezer forint, 2014-ben négymillió kétszázezer forint támogatásban részesült , Kövér László felajánlásából.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás