A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A veszélyeztetett vadállatok orvvadászata és illegális kereskedelme elleni erőfeszítések fokozására szólította fel az ENSZ tegnap az összes országot. Németország és Gabon két évig tartó kampányolását követően fogadta el a Közgyűlés a kérdésről szóló első, nem kötelező érvényű határozatot.

A dokumentum – aminek szomorú aktualitást ad a híres zimbabwei oroszlán, Cecil világszerte nagy felháborodást keltett megölése – felszólítja az államokat, hogy hozzanak határozott intézkedéseket a vadállatok orrvadászatának megelőzése és felszámolása érdekében, és szigorítsák az ehhez szükséges jogszabályokat a felderítés és a felelősségre vonás terén is.

A törvénytelen vadászat ellen lépnek fel

A határozat felszólítja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy terjesszen átfogó jelentést a Közgyűlés elé a vadállatok illegális kereskedelmének átfogó helyzetéről, és fontolja meg különmegbízott kinevezését "a nemzetközi fellépés népszerűsítése és élénkítése érdekében".
"Akárcsak világszerte sokakat, bennünket is felháborított, mi történt ezzel a szegény oroszlánnal" – mondta újságíróknak Harald Braun, Németország állandó ENSZ-képviselője a határozat elfogadása után. "A vadászat, mint tevékenység részben törvényes, részben viszont illegális kereteket ölt, és ez a határozat a vadászat valamennyi törvénytelen formája ellen fellép" – tette hozzá.

Egy zimbabwei bíróság szerdán vádat emelt egy hivatásos vadász ellen, aki segített egy trófeavadász amerikai fogorvosnak, hogy csellel leterítse a híres 13 éves hím oroszlánt, Cecilt, a Hwangei Nemzeti Park büszkeségét. 

elefántmészárlás elefántmészárlás
A képre kattintva galéria nyílik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naponta 100 elefántot ölnek meg

Braun szerint az orvvadászok által leginkább veszélyeztetett állatok az elefántok és az orrszarvúk, és a feketekereskedelemből származó pénz a terrorizmus egyik fő forrása. A nagykövet szerint naponta mintegy 100 elefántot pusztítanak el orvvadászok Afrikában.

"Van piaca az orrszarvú szarvának, sőt egy fontnyi (453,59237 gramm) szarv ára magasabb, mint egy font aranyé" – mondta a nagykövet. Azt is elmondta, hogy az orvvadászok által elpusztított elefántok agyarának értéke csak elenyésző hányada az élő elefántoknak köszönhetően az idegenforgalomból származó bevételnek. 

Az elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben tiltották be, miután az afrikai elefántpopuláció 1,2 millióról 600 ezerre esett vissza. A feketekereskedelem viszont folytatódik, elsősorban a Kínában, más ázsiai országokban, illetve az Egyesült Államokban meglévő kereslet miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás