A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A számításoknál hosszabb ideig tart a világ erdeinek talpra állása az egyre gyakoribb szárazságok nyomán, ennek folytán a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxidot képesek tárolni – állapították meg az Utahi Egyetem kutatói.

Ha az erdők kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, akkor a klímaváltozás hatásai rosszabbak lesznek annál, amit a korábbi modellek előre vetítettek – közölték a kutatók a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"Ez igen lényeges, mivel a jövőben a szárazságok gyakoribbá és súlyosabbá válnak a klímaváltozás miatt. Egyes erdők még talpra sem álltak, amikor a következő szárazság lecsap" – közölte William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője.

Tanulmányukban a szakemberek kimutatták, átlagosan kettőtől négy évig tartó időszak szükséges ahhoz, hogy aszály után az erdők visszanyerjék normális növekedési ütemüket és nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tároljanak. A fák kilenc százalékkal lassabban nőnek egy szárazság utáni első évben és öt százalékkal lassabban a másodikban.  Ha ezeket az adatokat kivetítik a világ erdőire és figyelembe veszik a szárazságok növekvő gyakoriságát, ezek a látszólag kis eltérések nagyfokú eltérésről árulkodnak a tekintetben, mekkora szén-dioxid mennyiség marad az atmoszférában – hangoztatták a kutatók.

Egy évszázad alatt a félig száraz térségekben lévő erdők szén-dioxid-tárolási kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid jut a légkörbe, ami több mint az Egyesült Államok éves energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátása – mutatták ki a szakemberek, akik a világ 1300 erdejét tanulmányozták a súlyos szárazságokat 1948 óta gyűjtött adatokat felhasználva.

2014-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás elérte a 32,3 milliárd tonnát a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint. 2013-ban az Egyesült Államokban körülbelül 5,2 milliárd tonna volt a szén-dioxid-kibocsátás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás