A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az időjárási adatokat 1880 óta megfigyelő amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal szerint az idei július az elmúlt 135 év legmelegebb hónapja volt a Földön, és szinte bizonyos, hogy 2015 megdönti majd a tavaly felállított rekordot.

A júliusi középhőmérséklet 16,6 Celsius fok (61,86 Fahrenheit fok) volt, ami meghaladta az 1998-ban és 2010-ben mért csúcsot.
Jake Couch, a hivatal klímakutatója szerint a NOAA megállapításai egybecsengenek a NASA és a japán meteorológiai szolgálat egymástól függetlenül végzett számításaival. A NOAA szerint az idei év első hét hónapja minden idők legmelegebb – januártól júliusig tartó – időszaka volt, 14,7 fokos középhőmérséklettel, ami 0,85 Celsius fokkal (1,53 Fahrenheit fokkal) volt magasabb a 20. század átlagánál.
Couch elmondta, hogy az idei felmelegedéshez az emberi tevékenység okozta klímaváltozás mellett hozzájárult a csendes-óceáni térségben az El Nino éghajlati jelenség idén tapasztalt, csaknem rekorderejű hatása.

A NOAA jelentése szerint rekordok dőltek meg Európa és a Közel-Kelet egyes részein, Dél-Amerikában, Közép-Ázsiában és az Egyesült Államok nyugati részén. A mostani volt a legmelegebb július Ausztráliában is, ahol 1767 óta mérik a hőmérsékletet.
A NOAA megállapította, hogy a meteorológiai adatok rögzítésének kezdete óta a 10 legmelegebb hónap közül 9-et 2005 óta regisztráltak. A 25 legmelegebb hónap közül 22 a 21. században volt. A többi hármat 1998-ban és 1997-ben figyelték meg.

 

Kapcsolódó anyagok:

Kezdhetünk komolyan aggódni Bruce Lee miatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás