A rovat kizárólagos támogatója

Tengerbiológusok és önkéntesek mintegy 30 hajón feltérképezik a Csendes-óceán Kalifornia és a Hawaii-szigetek közötti részén hosszan szétterülő, egyre nagyobbodó szeméttakarót, hogy pontosan megtervezhessék az ember alkotta, főként műanyag szemét összegyűjtésének stratégiáját.

Három hajó a térség 80 pontján begyűjtött mintákkal a hét végén tért vissza San Franciscóba. Az Ocen Cleanup (óceántakarítás) csoport szakemberi annak a reménynek adtak hangot, hogy Japán közelében hamarosan kipróbálhatják azt a 3,2 kilométer hosszú gátrendszert, amelynek segítségével hozzáláthatnak a szemét begyűjtéséhez. Végső céljuk egy 96,5 kilométeres gátrendszer építése a Csendes-óceán közepén.

Az ázsiai országok és az Egyesült Államok által az óceánba bocsátott és összetorlódó műanyag hulladék alkotta szeméttenger, amelyet "keleti szemétfoltnak" is neveznek, az Egyesült Államok nyugati partjaitól mintegy ötszáz tengeri mérföldre, félúton Japán és a nyugati part között, nemzetközi vizeken figyelhető meg. Az óceán felszínén egyebek között műanyag flakonok, kupakok, zacskók úsznak, köztük nagyméretű csomagolóanyagokkal.  A kutatócsoport már egy hónapja dolgozik a térségben, tonnányi szemétmintát gyűjtött össze, valamint a levegőből feltérképezte a szeméttengert – mondta el Julia Reissen óceánkutató.

"80 helyszínen háromféle felmérést végeztünk, és most fejezzük be a szeméttenger méretének pontos meghatározását, kijelöljük a legfontosabb pontokat. Kutatásaink eredményeit 2016 közepén tesszük közzé" – tette hozzá. "A térségben százszor több műanyagot találtunk, mint élőlényt" – érzékeltette.  A szeméttenger feltérképezése az Ocean Cleanup csoport 21 éves alapítójának, a holland Boyan Slatnek a kezdeményezése, akit számos jótékonysági szervezet és közösségi finanszírozású kezdeményezés támogat. Eddig 2,2 millió dollár gyűlt össze a célra.

A csoport azt tervezi, hogy a japán tengeri határok közelében, nemzetközi vizeken, távol a hajózási útvonalaktól 2016-ban felhúzzák a 3,2 kilométer hosszú gátrendszert. A lebegő cölöpgátakat az óceán mélyére pányvázzák ahhoz a technológiához hasonlóan, amelyet a mélytengeri olajfúrótornyok lehorgonyzására használnak. A V alakban összekapcsolt rendszerrel még jobban egybeterelik és "lefölözik" a műanyag szemetet.  A tengeri szemétbegyűjtő rendszer bírálói túlságosan költségesnek találják az elképzelést, és kétlik, hogy a kidolgozott stratégia működőképes lesz.

Az időjárást és a tengeráramlatokat figyelő bóják adatait felhasználva készített videót a NASA arról, hogy is áramlik a műanyagszemét a világ óceánjaiban. Íme a műanyagszigetek útjai

 Kaliforniai kutatók néhány éve kimutatták, hogy negyven év alatt százszorosára nőtt az ember alkotta műanyag törmelék mennyisége a nagy csendes-óceáni szeméttakaróban. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyag szemét. A már ismert észak-csendes-óceáni szeméttengeren kívül további hatalmas kiterjedésű műanyag-felhalmozódásokat fedeztek fel a kutatók az elmúlt években az Atlanti-óceán északi és déli részén, valamint a Csendes-óceán déli részén, az Indiai-óceánon és a Földközi-tengeren is. A tanulmány szerint a világ óceánjaiban lévő műanyag összmennyisége tízezer és negyvenezer tonna közötti lehet. (MTI)

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás