A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP országos demonstrációt szervez az állami földek privatizálása elleni tiltakozásul szeptemberben – jelentette be mai budapesti sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Azé legyen a föld, aki megműveli! – válaszolt a szakminisztérium.

Hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta eltelt 25 év egyik legnagyobb privatizációs lépéséről van szó. Hozzátette, hogy a kabinet a "meg kívánja kerülni" az Országgyűlést, ugyanis egy egyszerű kormányhatározattal akarja megvalósítani a lépést, amit az LMP alkotmányellenesnek tart.

Az LMP azt kéri a gazdálkodóktól és a vidéken élőktől, hogy akik nem értenek egyet a kormány birtokpolitikájával, vegyenek részt a demonstráción, amelyet "A magyar föld nem eladó!" szlogennel kezdtek el szervezni – közölte Sallai R. Benedek. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy jelenleg gazdálkodó csoportokkal egyeztetnek és vagy a Kossuth térre szerveznek egy nagyobb eseményt, vagy az egyszámjegyű főutakat próbálják lezárni. A szlogenválasztásról kérdésre elmondta: ezt a mondatot tartották a legkönnyebben érthetőnek. (MTI)

Azé legyen a föld, aki megműveli! 

Azé legyen a föld, aki megműveli! Az elmúlt másfél évben hatezer igény érkezett 3 hektárnál kisebb területekre. Az 50 ezer darab földterületből 41 ezer 10 hektár alatti, tehát nem nagybirtok. Becsületes magyar emberek akarnak földhöz jutni, akiknek osztatlan közös tulajdon okoz gondot vagy beékelődött területek miatt nem tudják fejleszteni gazdaságukat, az LMP-nek nem kell politikai hangulatkeltésből mást vizionálnia, mint ami van. A kétmillió hektár állami föld 80 százaléka továbbra is az államé marad, az eladás nem terjed ki erdőkre, védett területekre. A nyílt, nyilvános árverésen helyben lakó gazdák vehetnek földet, ugyanakkor cégek, jogi személyek, külföldiek, nem földművesek vagy nem helyben élők, biztosan nem. Spekulánsok nem juthatnak tulajdonhoz.

A mostani eladást lehetővé tevő Nemzeti Földalapról (NFA) szóló jogszabályt 2010-ben a Jobbik és az LMP is megszavazta. Politikai hisztériakeltés és tetten ért kettős mérce, hogy amikor Sallai R. Benedek LMP-s képviselő magának akart állami földet venni, akkor azt jónak tartotta, de ha más vásárolna a jövőben, akkor azt gyalázatosnak minősíti.
Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
 


  Mészáros Lőrinc földműves, mutyi pedig nem lesz

Kedvezményesen nem adunk senkinek semmit! Nem lesz mutyi – mondta a Népszabadságnak Fazekas Sándor a 380 ezer hektár állami föld eladásáról. A földművelésügyi miniszter szerint a gázszerelő Mészáros Lőrinc, aki további földekhez juthat, földműves, „mert benne van a földművesek jegyzékében”.


  Akár 380.000 hektár állami termőföld értékesítését kezdheti meg még az idén a Földművelésügyi Minisztérium. A kormány augusztus 27-i döntése szerint csak helyben lakó magyar földművesek vásárolhatnak nyilvános hirdetéseken és árveréseken, mégpedig a helyi piaci értéket legalább 10 %-kal meghaladó árakon. A vásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank legfeljebb 2,5 %-os kamatozású, húszéves lejáratú kedvezménye hitelt nyújt a gazdáknak. 

Kiárusítják az állami földeket


  A trafikmutyi emelt szintű változata lehet az állami földek kormány által tervbe vett eladása, az ugyanis egyet jelentene a korábbi földbérleti pályázatokon helyzetbe hozott holdudvar tulajdonhoz juttatásával. Ráadásul mindezt úgy tennék, hogy még a parlamenti kétharmad egyetértésére se legyen hozzá szükség.  

Botrányos földbérlet után kedvezményes földtulajdon?


  Beszélgetés az állami földek privatizációs tervéről Sallai R. Benedekkel, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselőjével, a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökével.

Az állami földek maradjanak az állam birtokában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás