A rovat kizárólagos támogatója

Jávor Benedek kezdeményezése alapján a vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója alkalmából az eset tanulságait vitatta meg az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága. Az egybehangzó vélemények szerint a hasonló esetek megelőzése érdekében nem történtek meg a szükséges lépések sem tagállami, sem európai szinten.

Sueptember 3-án a parlamenti bizottság egyöntetűen támogatta egy határozat elfogadását, ami előrelépést hozhat több területen, így a hatósági ellenőrzések javítását, a szennyező fizet elvének jobb érvényesítését, továbbá egy kötelező kárfelelősségi rendszer kialakítását illetően.

Jávor Benedek az illetékes szakbizottság alelnökeként kezdeményezte, hogy az Európai Parlament szóbeli kérdést intézzen az Európai Bizottság és a Tanács felé, és határozatot fogadjon el a vörösiszap-katasztrófa tagállami és európai szintű tanulságairól. A végül hétpárti együttműködéssel beterjesztett kérdést a szakbizottság tegnapelőtt vitatta meg. A határozattervezet megállapításaival összhangban a vita hozzászólói leszögezték, hogy a tragédia részben a meglévő jogszabályok nem megfelelő végrehajtására, a hatósági engedélyezés és ellenőrzés hiányosságaira vezethető vissza. A képviselők hangsúlyozták, hogy a kármentesítés és helyreállítás költségei az ipari létesítmény tulajdonosa helyett az államot, azaz az adófizetőket terhelte.

A hasonló esetek megelőzése, valamint a károk minimalizálása érdekében számos lépést kell még tenni: a tagállamok feladata a jogszabályok, környezeti előírások betartatása és a hatósági munka feltételeinek javítása a megfelelő kapacitások biztosítása, a felelősségi körök lehatárolása és az együttműködések erősítése útján. Az Európai Uniónak is vannak teendői, részben a jogalkotás, részben iránymutatások, ajánlások kidolgozása és a hatósági munka európai szintű támogatása terén. A javaslat – az EU 7. Környezetvédelmi Akciótervével összhangban – felszólítaná az Európai Bizottságot a jelenlegi gyakorlat javítására, a veszélyes technológiák hathatós és gyors kiküszöbölésére.

A határozattervezet többet között egy ipari balesetekre vonatkozó kötelező kárfelelősségi rendszer kialakítását is sürgeti, és a szolidaritás elvére építve további biztosítékokat építene a rendszerbe.  Az Európai Parlament plenáris tanácskozásán október első hetében szerepel a javaslat, elfogadása esetén a Bizottság – és a tagállamok – a szükséges lépéseket nem halogathatják tovább – tájékoztatta a greenfot  Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás