A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A verebek az évszaknak megfelelően változtathatják a bőrük vízáteresztő képességét, így a hő- és vízháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is megőrzik.

A melegvérű állatoknak jól impregnáltnak, vízhatlannak kell lenniük, hogy a hőségben a lehető legkevesebbet vizet veszítsenek. Ugyanakkor vízáteresztőnek is kell lenniük, hogy párologtatással hűthessék magukat.

Alex Champagne, a Dél-indianai Egyetem munkatársa szerint a madarak a testükben lévő víz kétharmadát veszítik el bőrükön keresztül. Champagne és munkatársai azt vizsgálták, hogy a madarak tudnak-e alkalmazkodni a téli és nyári körülményekhez.
A tudósok tizenegy verebet fogtak el nyáron és nyolcat télen, majd megvizsgálták az állatok különböző bőrrétegeiben lévő zsírt. Azt figyelték meg, hogy a bőr vízáteresztő képessége nyáron kétszer nagyobb volt, mint télen.

Az abszorpciós elemzések és infravörösfény-vizsgálatok azt mutatják, hogy a verebek a vízállóságuk mértékét a bőrben különböző zsírok raktározásával szezonálisan változtatják. Télen többet raktároznak el a különböző zsiradékokból a bőr felső és alsó rétegeiben. A mélyebb bőrrétegek főleg az olyan lipidek tartják meg a vízmolekulákat, mint a ceramid és a cerebrozid. Ezek a rétegek a legjobban impregnáltak és ezeknek a leggazdagabb a nedvességtartalma.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás