A rovat kizárólagos támogatója

Ürge-Vorsatz Diánát, a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének oktatóját, egyben az Éghajlat-változási és Fenntartható Energiapolitikai Központ (3CSEP) igazgatóját választották az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) III. munkacsoportja alelnökévé. Ez utóbbi az ENSZ egyik éghajlattudománnyal foglalkozó testülete.

A páneurópai régióból – Oroszországot és a korábbi Szovjetunió országait is beleértve – Ürge-Vorsatz Diána volt a vezető alelnökjelölt. Az ENSZ nagy plenáris ülésén 76:46 szavazati aránnyal maga mögé utasította Carlo Carrarót, a Bécsi Egyetem emeritus elnökét is.

Ürge-Vorsatz professzorasszony köszönetet mondott „a CEU töretlen támogatásáért mind intézményi, mind egyéni szinten”. Reméli, hogy a CEU úgy tekint majd új kinevezésére, mint lehetőségre, hogy „megerősítse és tovább növelje az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatás ismertségét és a CEU minden tekintetben kiváló oktatási színvonalát.”

Ürge-Vorsatz Diana a kutatásról beszélÜrge-Vorsatz Diana a kutatásról beszél

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület munkájához való hozzájárulásának elismeréseként a professzorasszony 2007-ben megosztott Nobel-béke díjban részesült, 2008 márciusában pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki a magyar Parlamentben.

LÁSD MÉG:   Június 5-ét az ENSZ 1972-ben nyilvánította az év legzöldebb napjává, a Környezetvédelmi Világnappá, azzal a céllal, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés fontosságára. Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató gondolatai a jeles nap kapcsán.

 

Kapcsolódó anyagok:

Zöldebb élet – tanácsok a Környezetvédelmi Világnapon

A kibocsátási rés áthidalása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás