A rovat kizárólagos támogatója

Kutatóközpontot építettek Karcagon 3 milliárdból, ahol kifürkészik majd, hogy mit csináljunk a PET-palackokból. A beruházást 70 %- uniós pénzből az a Recy-Pet Hungária nevű cég végezte, amelyik a céginfó szerint 16 embert foglalkoztat, és évek óta masszívan veszteséges, tavaly például 38 milliós mínuszt hoztak össze.

Csaknem 3 milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot avattak fel ünnepélyes keretek között a Karcagi Ipari Parkban.  Plutzer Tamás, a Recy-Pet Hungária Kft. tulajdonosa az eseményen elmondta: a beruházás 70 százalékát, 1,99 milliárd forintot, az Új Széchenyi Terven belül elnyert uniós támogatásból finanszírozta a beruházó Recy-Pet Hungária Kft., a cég főtevékenységként hulladék újrahasznosításával foglalkozik. A projekt célja a PET-palackba csomagolt ásványvíz és üdítőitalok iránti folyamatos keresletnövekedéssel járó környezeti terhelés minimálisra csökkentése, illetve hogy hosszú távon akár száz százalékban is lehetséges legyen az élelmiszeripar csomagolásakor keletkező PET műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosítása.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta: Magyarországon egyedülálló, 21. századi, magas színvonalú beruházás jött létre Karcagon, amely elsőként képes hazánkban teljes mértékben újrahasznosítani a kidobott PET-palackokat és azokból olyan anyagot előállítani, amelyből ismételten élelmiszeripari minőségű alapanyag, vagyis regranulátum készíthető. A miniszter hozzátette: csak Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd PET-palack hulladék keletkezik, amelynek jelenleg alig 20 százalékát hasznosítják újra az országban, egy része külföldre kerül. Aláhúzta: a beruházás azért is kiemelkedő, mert enyhíti az importfüggőséget, csökkenti a környezetterhelést, fontos szerepet játszik a kutatásfejlesztésben és új munkahelyeket teremt. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a beruházás 50 új munkahelyet teremtett, jelenleg félszázan dolgoznak a Recy-Pet Hungária Kft.-nél. Az idén nyár végén kezdődő három éves fenntartási időszak után a tervek szerint a cég megduplázza a termelést és a munkahelyek számát is.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a beruházás jól illeszkedik a kormány fejlesztési terveihez, a környezetvédelmi kormányzati politikához, ezért is támogatták azt, a Karcagi Ipari Park Ökoparkjában ehhez hasonló beruházásokra van szükség. Plutzer Tamás, a Recy-Pet Hungária Kft. tulajdonosa szólt arról, hogy a projekt során 26 ezer 500 négyzetméteres telken épült fel a 4638 négyzetméteres nettó alapterületű, kétszintes Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ. Hozzátette: a szelektíven összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák, megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős mértékben kiszolgáltatva ezzel a termelést a nemzetközi piacnak, a gazdasági viszonyoknak.

Elmondta: kezdetben 10 ezer tonna alapanyagot dolgoznak fel, az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten körülbelül 7000-8000 tonna regranulátum gyártására alkalmas. Az előállított regranulátumot elsősorban az ásványvíz, üdítő- és energiaital-, valamint ecetgyártó Aquarius-BUSZESZ csoport vásárolja, illetve használja majd fel termékei csomagolásához – számolt be a tulajdonos. Plutzer Tamás elmondta: tervezik azt is, hogy a projekt során egy, az akkreditálási feltételeknek megfelelő fejlesztési és minőségbiztosítási laboratórium jöjjön létre. A központ akár kihelyezett képzésekre is alkalmas lesz, és egyetemi képzések helyszínéül is szolgálhat. A beruházást végző cég már korábban szerződést írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem polimertechnika tanszékével – mondta. A beszédek után szalagátvágás következett, majd Koncz Tibor, a karcagi református egyházközség vezető lelkésze megáldotta a gépsort, amelyet egy gombnyomással Fazekas Sándor miniszter indított be- írta beszámolójában az MTI.

Az index a hírhez hozzátette: A beruházás 70 százalékban uniós pénzből épül, a beruházó pedig a Recy-Pet Hungária nevű cég. A céginfó szerint a vállalkozás 16 embert foglalkoztat, és évek óta masszívan veszteséges, 2014-ben például 38 milliós mínuszt hoztak össze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás