A rovat kizárólagos támogatója

A pereskedés ellenére verné dobra a kormány a kishantosi mintagazdaság egykori földjeit, Fazekas Sándor szakminiszter tagadta egy bizottsági ülésen, hogy a szántók után az állami erdőket is privatizálja majd a kormány.

Tagadta a földművelésügyi miniszter az Országgyűlés szakbizottságában, hogy a szántók és a gyümölcsösök után az állami erdőket is privatizálja a kormány. Fazekas Sándor azt állította ellenzéki képviselők kérdéseire, hogy nem tervezik sem az erdők, sem pedig az erdőgazdaságok magánosítását. Szerinte az állami erdészetek összességében jól működnek. Másként látja ezt a kancelláriaminiszter, aki a közelmúltban azonnali ellenőrzést rendelt el több erdőgazdaságnál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentésének kiszivárogtatása után. A KEHI szerint a cégek pazarlóan működnek, nyereségük pedig nagyon alacsony – írta a HírTV, melynek videója itt >>>

A pereskedés ellenére eladnák

Közben kiderült, a pereskedés ellenére eladná az egykori Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeit a kormány, az árverést december 8-án rendezik Székesfehérváron. A mintagazdaság ügyvezetője közleményben tiltakozik a Földalapkezelő döntése ellen. A kishantosi földeket a második Orbán-kormány új bérlőknek adta, ám a mintagazdaság bíróságra ment, és júniusban az egyik pert jogerősen meg is nyerte. A Fővárosi Törvényszék kimondta a haszonbérleti szerződés érvénytelenségét. A Nemzeti Földalap azonban a per tárgyául szolgáló parcellát is privatizálná.  

Megszűnt a törvényesség, bezárhatnak a bíróságok Magyarországon

Az állami földek értékesítésével kapcsolatos hirdetményből értesültünk arról, hogy a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeit is árverésre bocsátják annak ellenére, hogy bírósági eljárások vannak folyamatban a területekre vonatkozóan, melyek közül az egyik területre vonatkozóan már jogerősen pert nyertünk. A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2015. június 17-én kelt jogerős (!) ítélete érvénytelennek, és jó erkölcsbe ütközőnek nyilvánította a Mezővidék Bt. (Vizi Dániel) szerződését a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság egyik 28 hektáros területére. Kishantos nyertes ítélet Mező Vidék (1,3 MB pdf.)

Ennek ellenére, mintha mi sem történt volna – az NFA árverési hirdetményében 2033.10.31-ig érvényes szerződésként szerepel ugyanez a bíróság által érvénytelennek nyilvánított szerződés- ami ráadásul azt is jelenti, hogy a Mezővidék Bt. igénybe veheti az adás-vétel során a bérlőnek járó kedvezményeket. Kishantos NFA árverési hirdetmény (470 KB pdf.)  Az árverési hirdetményben az alábbi adatokkal szerepel a terület : Hantos 0157/1 – Szántó 27,2808 Bérleti szerződés érvényessége: 2033.10.31 Bérlő: Mező Vidék Bt. (!!!)

Felfoghatatlan, hogy mivé lett ez az ország!

Kishantos, 2015. október 28.
Ács Sándorné ügyvezető
 


Egy földjogban jártas jogász álláspontja szerint persze eladhatóak a perrel terhelt ingatlanok, ám ezt fel kellene tüntetni a hirdetményeken, illetve legkésőbb a szerződés megkötésekor tudatni kell a vásárlóval ennek tényét. Ha valamely vásárlónak anyagi kára keletkezik abból, hogy a hirdetményben nem szerepel a peres eljárás, akkor kártérítési igénnyel is felléphet.  Magát az eladást egy folyamatban levő per nem akadályozza, amennyiben a vásárló a vételkor arról nyilatkozik, hogy vállalja a peres eljárás végén annak következményeit, akár kártérítési összegről, akár tulajdonjogról van szó. Mindenestre a hirdetményekről hiányzik a bírósági eljárások feltüntetése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás