A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az ingatlanpiacon körülbelül egy éve tapasztalható fellendülés elindította az ingatlanok adásvételét, és némileg az árak is emelkedni kezdtek. Ugyan a fellendülés nem tekinthető országos tendenciának, és kérdés, hogy meddig tart a lendület. Segít-e a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevétele, hogy a vásárlók az energiatakarékos épületek felé forduljanak?

Az ingatlanpiac lendülete elsősorban a fővárosi ingatlanok adásvételét segítette elő, és némi emelkedés tapasztalható a nagyobb vidéki városokban, megyeszékhelyeken is. Ezeken a helyeken ugyanis azok, akik rendelkeztek némi megtakarítással, jól jártak, ha az alacsony kamatozású bankbetétek helyett ingatlanba fektették a pénzüket, hiszen mind hozam szempontjából, mind értékállóságukat figyelembe véve jelenleg a legjobb befektetési formának tekinthetők.

Vidéken merőben más a helyzet: a kisebb városokban és községekben rengeteg az eladó ingatlan, ám itt akár éveket is várni kell arra, hogy egy-egy ingatlan gazdára találjon. Az árak itt messze elmaradnak a 2008-as, válság előtti árszinttől, és aligha várható az ingatlanpiac „beindulása”, hiszen több szakértő szerint a lendület a végét járja. Szerintük azok, akik befektetési célból akartak ingatlant vásárolni, már megtették idén, akik pedig a válság miatt a korábbi ingatlanvásárlási szándékukat halasztották „biztosabb” időkre, szintén megvásárolták idén tavasszal otthonukat.

A vásárolt ingatlanok típusai

A tavaly ősszel meglódult ingatlanpiac egyértelműen a társasházi lakások eladásának kedvezett, azon belül is a panelek és a téglából épült lakások voltak kelendőek. A családi házak piaca szinte alig-alig mozdult meg, így áraik sem emelkedtek, szemben a panelek áraival (a budapesti lakások áraiban például viszonylag jelentős emelkedés tapasztalható). A panelek közül inkább a felújítottak voltak a kelendőek, de itt nem vették igazán figyelembe a vásárlók az energiatakarékossági megfontolásokat, és ugyanúgy kelendőek voltak a távhős és egyedi fűtésű ingatlanok is.

Ugyanakkor tény, hogy a panellakások többsége az utóbbi években, évtizedekben megújuláson esett át, hiszen mind a panelprogram, a hőszigetelések, a nyílászárók cseréi, mind a fűtéskorszerűsítések kedvezőbb energiafelhasználásúvá tették ezen ingatlanokat. Népszerűségüket tovább növeli, hogy felújításuk sokkal egyszerűbb és költségkímélőbb, mint például a polgári bérlakásoké.

Megéri energiatakarékos lakást venni?

Pedig az idén július 1-től igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyértelműen a kedvezőbb energia besorolású lakások felé próbálja terelni a vásárlókat, ugyanis az életbe lépett szabályozás szerint annál több támogatás igényelhető, minél kedvezőbb energia besorolást kapott az adott ingatlan. A támogatás mértéke eszerint 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjedhet, és a legnagyobb összeget azoknak ítélik oda, akik legalább „A” vagy annál jobb energetikai besorolású ingatlant vásárolnak vagy építenek, és megfelelnek a többi feltételnek is (gyerekszám, ingatlan hasznos alapterülete).
 

Energetikai szempontból kedvező besorolású ingatlant vásárolni ugyanakkor nem könnyű, hiszen arányaiban nem sok ilyen van az országban, aki pedig ilyet épít, az általában nem eladásra, hanem saját magának építi. 2014. második félévében például az összes értékesítésnek mindössze 10 %-a volt vidéken és 6%-a Budapesten az energiatakarékos ingatlanok adás-vétele.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás