A rovat kizárólagos támogatója

Ma reggelre már több, mint 17 ezerre nőtt a vadludak száma az Öreg-tavon és minden nap újabb és újabb csapatok érkeznek. A reggeli forgataghoz több, mint 3 ezer vadréce, ugyanennyi sirály és közel 8 ezer varjú is hozzátartozik. Látnivaló bőven lesz a hónap végére.

17 ezerre emelkedett a ludak száma a tatai Öreg-tónál, ami a ludak szempontjából alacsony vízállás ellenére nagyon jónak mondható. Az első nagy lilik (Anser albifrons) és vetési lúd (Anser fabalis) csapatokkal világviszonylatban is veszélyeztetett fajok is megjelentek a tónál: a vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) megfigyelése mellett 2 példány kis liliket (Anser erythropus) fotózni is sikerült.
Lásd korábbi cikkünket: Kis lilik rekord a Hortobágyon.

Tata százvölgy: előtében két kis lilik, a háttérben két nagy lilikTata százvölgy: előtében két kis lilik, a háttérben két nagy lilik

 

A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenőhely: a tó vizén minden évben az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak tízezrei pihennek meg az őszi-téli madárvonulás idején. A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált is szerveznek a megyei természetvédők.

  Az idén már 15. alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalom 2015. november 27-28-án várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

Érdemes még ellátogatni a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet honlapjára is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás