A rovat kizárólagos támogatója

A föld azé, aki megműveli!” Mi van?! Már megint hülyének nézel? Mikor volt a föld azé, aki megműveli? Régen? Vagy a 380ezer ha átjátszása előtt? Akkor eszerint a föld a napszámosoké, az alkalmazottaké, mindegy hogy éppen kinek a földjén dolgoznak? Most akkor kié a föld? Mindenkié? A magánbirtokosoké? A napszámosoké, akik megművelik? A bérlőké? Az államé?

Mert az embereket semmi sem érdekli. Na ez azért így túlzás.
Mert az embereket semmi sem érdekli, ami nem érinti őket személyesen. Hát ez így meg túl laza, lásd magánnyugdíj államosítása.
Mert az embereket semmi sem érdekli, ami nem érinti őket személyesen, a jelenben, eléggé, hát valahogy így, lásd internetadó?!
Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a jól bevált manipulációt sem, azaz olyan érdeklődést, érdekeltséget elhitetni bizonyos dolgok után, ami amúgy a kutyát sem érdekelné, hiszen sem személyesen nem érinti az embereket, sem nem a jelenben, pláne nem eléggé, lásd migrációs válság.

Szóval, miért nem érdekli az embereket a földmutyi, pedig „A föld mindenkié!” Valóban? Hülyének nézed a többit és ezzel már sokak előtt el is ástad, el is árultad magad, csak manipulálsz, úgy ahogy a másik oldal, más szlogenekkel. Mikor volt a föld mindenkié? Régen? Vagy a jelenlegi 380e ha átjátszása előtt? Tulajdonképpen mit is jelent ez, amit szajkózol, hogy a föld mindenkié?? Csak nem azt, hogy mindenkinek egyformán joga van ellopni, kisajátítani, érintettségtől, érdekeltségtől az uralkodói hatalomtól függetlenül? Ha a föld mindenkié, mi van akkor a magántulajdonnal, a magánbirtokkal?
És miért fáj neked, hogy ők, mások, ellopják? Azért, mert te vagy az igazság bajnoka és véded mindenki érdekét vagy mert úgy érzed, hogy előled lopják el? Vagy mert „A föld azé, aki megműveli!” Mi van?! Már megint hülyének nézel? Mikor volt a föld azé, aki megműveli? Régen? Vagy a 380e ha átjátszása előtt? Akkor eszerint a föld a napszámosoké, az alkalmazottaké, mindegy hogy éppen Mészáros, Csányi, Simicska, Gráf, Sallai R. vagy Ácsné földjén dolgoznak?

Most akkor kié a föld? Mindenkié? A magánbirtokosoké? A napszámosoké, akik megművelik? A bérlőké? Az államé?

Nézzük kiket is érint személyesen a jelenben eléggé az állami földek átjátszása a hűbéreseknek.
A fiatalokat? Őket személyesen az érdekli a jelenben, hogy a mcdonald’s-ben lehessen kapni sült krumplit.
A nyugdíjasokat? Őket személyesen az érdekli a jelenben, hogy mikor lesz akciós a krumpli.
A városiakat? Őket személyesen az érdekli a jelenben, hogy a mirelit pultban minél nagyobb legyen a választék krumpliból.
A falusiakat? Őket személyesen az érdekli a jelenben, hogy hogyan tudnának városiak lenni, vagy legalábbis minél jobban utánozni a városiakat.
A (nem földből élő) vállalkozókat? Őket személyesen az érdekli a jelenben, hogy hogyan tudnak minél nagyobb haszonra szert tenni, akár a krumpli révén, szállításával, forgalmazásával, feldolgozásával például egy szem krumplit spirálisan felszelve, hurkapálcára tűzve, megsütve, 400 forintért árulva.
Az alkalmazottakat? Őket az érdekli a jelenben, hogy legyen munkahelyük, szarnak a krumplira.
A közmunkásokat? Őket az érdekli a jelenben, hogy megkapják a közmunkabért. (Borítékolom, hogy az új jogszabály szerint, ami majd a közeli jövőben fog realizálódni és napszámosok lesznek a krumpliföldön, akkor is csak az fogja őket érdekelni, hogy hogyan ne legyenek napszámosok, azaz hogyan ne kelljen dolgozni és ezért majd egymás torkának fognak ugrani.)
Az értelmiséget? Visszakérdezek, ők még léteznek?
A négymillió szegényt? Őket személyesen az érdekli a jelenben, hogy a hó végén tudnak-e venni krumplit.

De akkor mégis kiket érint személyesen, a jelenben?

Hát azt a néhány ezer nyertest és a vesztest. Milyen nyertesek és vesztesek? Hát demokráciában és jogállamban élünk, így a nép akarata szerint és természetesen jogszerűen lesznek eladva a földek. Aki eszerint tud venni, minél nagyobb mennyiséget az nyertes, dagad a mája, aki nem tud, az vesztes, sír a szája.
Van elővásárlási jog és licitrendszer. De ezt én nem értem, hiszen a földművelés annyira rossz és kockázatos üzlet, hogy fix földalapú támogatást, egyéb pályázati pénzeket, hitelt, kártérítést és minden egyebet kell juttatni a szerencsétlen földtulajdonosoknak, hogy egyáltalán meg legyenek művelve a földek, hogy legyen aki megműveli, önfeláldozó módon, a többiekért, hogy éhen ne haljanak. De akkor ki licitál rá, pláne úgy hogy a licit a piaci ár felett kezdődik? És ha annyira rossz és kockázatos üzlet, miért akarnak minél többet a földbirtokosok felvásárolni? És ha annyira rossz és kockázatos üzlet, akkor miért foglalkoznak vele a leggazdagabbak? És akkor a vesztesek miért sírnak, hogy egy ilyen üzletről lemaradnak??? Csak nem őket is a haszonszerzés és a kapzsiság mozgatja? És miért csak néhányan sírnak közülük? Talán mert a nagy részük reménykedik, hogy majd nyertes lesz és akkor már nincs is semmi baj ezzel az egésszel. Talán mert a nagy részüket nem érinti eléggé, eddig sem volt gond, hogy krumpli kerüljön az asztalra hó végén és eztán sem lesz.

De ha csak párezer embert érint, mire fel az a nagy hajcihő és a nagy kiábrándultság, felháborodottság, elmarasztalás a közöny miatt?

Szolidaritást vártok? Mikor volt rá példa? És kikkel is kellene szolidaritást vállalni? A (leendő) földbirtokosokkal, akik lemaradnak újabb tíz, száz hektárokról, akik sok milliókkal üldögélnek a liciten és rettegnek, hogy a sok milliárddal mellettük ülő gúnyos mosollyal túllicitálja őket? A kérgesmarkú földbirtokosok. Ja, persze más hatásvadász jelzők is porondon vannak a szakértő médiában. Ilyen például a családi birtok szóhasználat is, hogy megdobogtassa a többiek meleg szívét, hátha olyan kép alakul ki bennük, hogy elől a munka hőse a családfő, természetesen kérgesmarkú, ingujjra vetkőzve, verejtékezve birkózik a földdel, a fiai segítenek neki, a lányai kendőben, köténykében, kosárkában hozzák a szűkös ebédet, míg a felesége otthon a kisebbekkel és a háztartással bajlódik, ja. És tőlük, előlük veszik el a földet! A megélhetésüket! Hát igazán szívszorító, még a könnyem is kicsordul.
Törpebirtok, néhány tíz hektár méretű, a „szakértők szerint” semmire sem való, ebből nem lehet tisztességesen megélni. Mi van?? Akkor az a sok földnélküli napszámos, alkalmazott, akinek ennyije sincs, azok tisztességtelenül élnek? Ők csak arra jók, hogy tisztességtelen életük, verejtékük árán, a belőlük, rajtuk élősködők tisztességesen éljenek? Tisztességesen alkalmazzák őket minimálbérért (mostantól közmunkásbérért) vagy feketén, kihasználva, átverve őket, az ő zsírjukon, verejtékükön gazdagodnak a földbirtokosok, miközben „tisztességesen” tartják kérges markukat a föld alapú támogatásért, megfelelő helyre csúsztatnak a pályázati pénzekért és ott trükköznek, ahol csak tudnak. Persze a támogatási pénzek sem az égből hullanak alá, igaz, kedves adófizetők? Tisztességesen megélni, mit jelent ez a kifejezés? Tisztességes, mit jelent ez a szó? Ja tudom, királyunk megmondta: mindenki annyit ér, amennyije van, hát ez a tisztesség.
Persze nem csak szívhez szólóan lehet manipulálni, hanem rémisztgetve is. Riadó! A föld a külföldiek kezébe kerül! Nem fogunk tudni élelmet termelni, kiszolgáltatottak leszünk! Jaj, hát nézzél már körül, a versenyszférában majd minden külföldi kézben van vagy külföldi tulajdonosú cégnek szállít be. És természetesen a cba-ban sokkal jobb dolgozni a tisztességes magyar tulajdonosnak, mint a gaz tesconak vagy az audinak (azt sem értem, hogy akkor miért támogatjuk a gonosz külföldi vállalatokat? Ja, mert rászorulnak, mindig elfelejtem.)

Persze nem szép dolog úgy kritikát megfogalmazni, hogy közben semmilyen javaslattal nem állok elő, ahogy a többi ágáló sem. Persze azt is tudom, hogy bármiféle javaslat megvalósulása irreális lenne, ez a sztori nem arról szól, ahogy sok más egyéb sem, ez sem egy „szakmai” vita, de hogy valami javaslat félét azért idekanyarítsak a végére: Kolumbusz tojása

„A föld azé, aki megműveli!” Ki szeretne földet művelni? Művelni, nem műveltetni! Nem bérlővel, nem napszámossal, nem alkalmazottal, hanem saját maga akar-e földet túrni? Nem lesz túljelentkezés.
„A föld mindenkié!” Hát ha nem jelentkezik elég földtúró, akkor a mindenki az állam. Persze így van most is, csak hát az állam rossz gazda, tudjuk, mszp-s időkben az mszp-s vezetés, fideszes időkben, a fideszes vezetés lopja szét, de ennek miért kell törvényszerűnek lennie? Egyáltalán miért kellene a vezetésnek pártpolitikához kötődnie és cserélődnie? Az nem lehet, hogy tisztességes szakemberek vezetik, mondjuk olyan céllal, hogy minél jobb legyen a népélelmezés, tudatlan kommunista fóbiások számára lefordítva: az iskolák, óvodák, kórházak vagy felnőtt menzák ellátása (uh, már ezek is ki vannak szervezve, de legalább tisztességes magyar vállalkozóknak, akik nem csalnak, nem lopnak, nem hazudnak).

Hogy a sok kusza mondatban és zavaros megfogalmazásban ne vesszen el a lényeg:
Mi a probléma? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A vélemény rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás