Hirdetés
greenfo/MTI

Egymillió ausztrál dolláros (208 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezte az ausztrál bíróság azt a japán bálnavadász-vállalkozást, amely védett területen ölt meg bálnákat.

A Kyodo Senpaku Kaisha nevű konszernt bűnösnek találták abban, hogy 2008 és 2014 között az Antarktisz vizeiben csukabálnákat ölt meg annak ellenére, hogy az emlősöket ezen a területen védi az ausztrál jog. A vállalkozás, amely nem ismeri el a bíróságot és nem is küldött képviselőt a bíróságra, szándékosan figyelmen kívül hagyta a korábbi ausztrál előírásokat és ítéleteket is – mondta el Margaret Jagot bíró.

A bálnavadászat bírálói szerint Japán a kutatásokkal takarózva akarja legalizálni a kereskedelmi célú vadászatot. Tokió ugyanakkor azzal védekezik, hogy nem ölnek le veszélyeztetett fajokat, és a bálnahús fogyasztása kultúrájuk részét képezi. Canberra 1999-ben hozott létre egy természetvédelmi övezetet az Ausztrál Antarktiszi Terület (AAT) körül, ahol tilos a bálnák és delfinek vadászata, ezt azonban csak az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Franciaország és Norvégia ismeri el védett területként.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás