A rovat kizárólagos támogatója

Nem igaz, hogy a gazdasági érdekek felül kell hogy írják a környezeti célokat – állítja Peter Bakker, a 200 világcéget tömörítő Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet elnöke a Párizsban megrendezendő klímakonferencia előtt. A világon a következő 15 évben 90.000milliárd dollárnyi infrastrukturális beruházás várható.

40 cég csatlakozott és már20 konkrét üzleti megoldás született a hazai legégetőbb fenntarthatósági problémákra az Action 2020 Magyarország program keretében. Közel 20 %-os munkanélküliség a fiatalok körében, 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, hazánkban már most érezhető a 2050-re prognosztizált 2°C-os felmelegedés. Ezek olyan tények, melyek a hosszú távon és felelősen gondolkodó vállalatokat azonnali cselekvésre kell, hogy ösztönözzék.

"Az üzleti szektornak már vannak megoldásai".

Ezzel a címmel mutatta be Salgó István, az ING Bank vezetője, a GDP közel 30%át adó vállalatok vezetőit tömörítő, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezet elnöke november 19-én, Budapesten az Action 2020 Magyarország program új fejezetét. "A tudomány állásfoglalása egyértelmű és már túl vagyunk azon, hogy kételkedjünk; már tudjuk, hogy nagy a baj. Az éghajlat változik. De sem az üzleti világ, sem a kormányok nem tudnak egyedül szembe nézni ezzel a kihívással – együtt kell ezen dolgoznunk. Azt gondolom, hogy az üzleti szféra képes a változások élére állni és olyan megoldásokat kidolgozni, véghezvinni, amelyek segítenek a társadalmunknak egy alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságba való egyre sürgetőbb átmenetben.

Peter Bakker a 200 világcéget tömörítő Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke Peter Bakker a 200 világcéget tömörítő Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke

Egy ambiciózus klíma cselekvési terv a legnagyobb gazdasági lehetőség az üzleti szféra számára a közeljövőben." – hangzott el Peter Bakker az Üzleti Világtanács (WBCSD) elnökének előadásában, aki most először látogatott Magyarországra, hogy találkozzon azokkal a vállalatvezetőkkel, akik változásvezetőként élére állnak a magyarországi programnak. Látogatásának különös hangsúlyt ad, hogy a világ már most a decemberi Párizsi klímacsúcsra figyel, ahol a WBCSD elnökeként több, mint 200 globális tagvállalatát és számos lokális tagszervezetét maga mögött tudva képviseli az üzleti világot a tárgyalásokon. Két év alatt közel 150 tudományos, civil és vállalati szakértő és vállalatvezető aktív részvétele, 10 szakértői műhelymunka, 8 vezérigazgatói kerekasztalbeszélgetés, 20 makro szintű cél, 77 hatásmérő indikátor és 40 formálisan csatlakozott vállalat, 20 kész üzleti megoldás, ez az Action 2020 Magyarország program rövid mérlege. A folyamat elindult, a vállalatok csatlakozása folyamatos és egyre bővül azon üzleti megoldások köre is, amelyek inspirációt jelenthetnek más vállalatok számára

"Az Action 2020 Magyarország program hatása ugyanakkor sokrétű.

Nem csak a konkrétan összegyűjtött üzleti megoldások, valamint a csatlakozott vállalatok gyakorlatainak eredményei mozdítják elő a fenntarthatóságot, hanem önmagában már a program folyamata. Hiszen annak alapja a párbeszéd, a közös gondolkodás, a látókörbővítés, továbbá a szokásos üzletmenet folyamatos megkérdőjelezése." – emelte ki Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, az Action 2020 munkacsoport vezetője.

A BCSDH hisz abban, hogy a hatásos fenntarthatósági megoldások pozitív változáshoz vezetnek, és amelyek elindítói és megvalósítói fontos változásvezetők. Közülük öten vettek részt az eseményen megrendezett panelbeszélgetésen:
Dr. Fábián Ágnes, ügyvezető igazgató, Henkel Magyarország Kft.
Dale A. Martin, elnök-vezérigazgató, Siemens Zrt.
Gazsi Zoltán, ügyvezető igazgató, eisberg Hungary Kft.
Simon Anita, cégcsoport igazgató, Biofilter Zrt.
Török László, ügyvezető igazgató, Grundfos Magyarország Gyártó Kft.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy az Action 2020 Magyarország programhoz való csatlakozásuk, vállalatuk de saját személyük elkötelezettségét is mutatja a fenntarthatóság irányába úgy a külső környezet, mint a vállalat dolgozói felé. Beszélve saját vállalatuk üzleti megoldásáról, mindannyian hangsúlyozták, hogy a "szokásos üzletmeneten túlmutató" megoldásokat találni elég nagy befektetés, mind időben, mind erőfeszítésben, de mindez megtérül, hisz új energiák, kreativitás szabadul fel és olyan új megoldások születhetnek, amelyek a vállalatot határozott versenyelőnyhöz juttathatják a piacon.

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) magyarországi szervezete. 2007-ben alakult és jelenleg 70 vállalati tagja van. Jelenleg a magyar GDP megközelítőleg 30%-át adó vállalatok első számú vezetőinek fóruma. A szervezet fő célja, hogy elősegítse a gazdasági szereplők körében a fenntartható fejlődés három alappillérének: a gazdasági fejlődés, az ökológiai egyensúly és a társadalmi igazságosság elveinek a vállalati gyakorlatba átültetését és alkalmazását. A BCSDH Action 2020 programja egy olyan platform, amely azonnali cselekvésre hívja az üzleti szektort és a program ehhez fogalmaz meg 2020-ig szóló célokat, majd ezekhez a célokhoz segít a vállalatoknak üzleti megoldásokat rendelni. "A jövő vezetői" tehetségprogram a BCSDH másik fontos programja, amelynek célja, hogy a jövő vezetőinek, bemutassa a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerét és segítse őket abban, hogy vezetői pályájuk során hogyan tudják ezen elveket a döntéshozatalba integrálni. Az 1992-ben alapított svájci központú Világtanács ma már több mint 200 nagyvállalat elsőszámú vezetőjének koalíciója és több mint 70 országban van jelen nemzeti szinten.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás