A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Életterük pusztulása, a vadászat és az illegális kereskedelem a legnagyobb veszély az emberszabásúakra a Természetvédelmi Világszervezet szerint. Az IUCN bemutatta a veszélyeztetett emberszabású fajok új listáját.

Ide tartozik például a hajnani gibbon (Nomascus hainanus), amelyből feltételezhetően már csak mintegy 25 példány él vadon. Ötven állatra becsülik a Madagaszkár északi részén élő északi fürgemaki (Lepilemur septentrionalis) állományát.

A világ 25 leginkább veszélyeztetett emberszabású állatfaját felsoroló listán az újonnan szereplő fajok között van a Lavasoa-macskamaki (Cheirogaleus lavasoensis) és a Fülöp-szigeteki koboldmaki (Tarsius syrichta).
 

Hajnani gibbon (Fotó: AFP)

Hajnani gibbon (Fotó: AFP)

A lista 25 tagja közül öt madagaszkári, öt az afrikai kontinensen, tíz Ázsiában és öt Közép-, illetve Dél-Amerikában honos. A listát kétévente állítják össze vezető primatológusok.

"Reméljük, ez segít abban, hogy az emberek felfigyeljenek a kevésbé ismert majomfajokra is. Közülük néhányról az emberek többsége valószínűleg még soha nem hallott" – mondta el Christoph Schwitzer, a Bristoli Zoológusok Társaságának tagja. A Lavasoa-macskamakit például csupán két éve fedezték fel.

A majmok nem csak tudományos szempontból fontosak. Egyre több dolog utal arra, hogy bizonyos fajok kulcsfeladatot töltenek be a trópusi fák magjának terjesztésében, ami pedig fontos szerepet játszik a klímaváltozás lelassításában és hatásainak gyengítésében – véli Russell Mittermeier, az IUCN szakértője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás