A rovat kizárólagos támogatója

November 23-án a Kormány nyilvánosan is elismerte, amit a magyar közvélemény eddig csak közvetve tudhatott: Az okból nem írták ki 2013-ban a már előkészített nemzetközi tendert, mert felismerték, hogy nyílt versenytárgyaláson nem a Roszatom nyerne

– ezt érti Lázár János azon, hogy Brüsszel azért vizsgálja kritikusan az oroszokkal létrehozott beruházási csomag gazdaságossági paramétereit, mert "a bizottság az európai nagyvállalatok szálláscsinálójaként" jár el.

Valóban, az Orbán-Putyin paktum 2014 januári bejelentése után a tenderdokumentáció kidolgozásában részt vett szakértők elmondták a sajtónak: "a beruházás tervezett fajlagos ára megawattonként 1–1,5 millió, összesen tehát legalább 2,4 milliárd dollárral több, mint a fejlett országokban publikált árak. Csak találgatni lehet, hogy miért."

Ráadásul ez, azaz a kWh-kénti 30-35 Ft, önköltségi ár, nem tartalmaz Paks2 számra hasznot – amit résztulajdonosként minden magyar polgár okkal kifogásolhat -; a bolton csak a hitelező, a kivitelező, urán-rúd szállító keres, de nagyon: Az önköltségi ár az ugyanilyen atomreaktorral, ugyancsak a Roszatom által építendő, ugyancsak orosz hitelből finanszírozott – céges, nem piacra termelő – finn erőmű esetében kevesebb, mint feleekkora lesz.

Lázár közölte: "Paks megy előre" – azaz a kormány célja, hogy Moszkva a lehető legnagyobb pénzt tudja majd felszámítani a tervezési költségekre és az elmaradt haszonra, amikor Brüsszel végül leállítja a menetet – írta sajtóközleményében a Védegylet Egyesület.

Magyarok–Paks II: 2–0

Magyarok–Paks II: 2–0

Újabb vereség Brüsszelben: az EU részletes vizsgálatot indít tiltott állami támogatás miatt Paks II ügyében. Miután egy hét alatt az EU két eljárást is kezdett Paks II ügyében, a Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a további károk elkerülése érdekében azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

Ma az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított a Paksra tervezett két új reaktor építéséhez nyújtott állami támogatás ügyében. A vizsgálatot a Greenpeace kezdeményezte még 2014 áprilisában. A döntés egyértelmű vereség a magyar kormánynak, aki eddig váltig állította, hogy Paks II finanszírozása nem tartalmaz állami támogatást.  Miután egy hét alatt az EU két eljárást is kezdett Paks II ügyében, a Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a további károk elkerülése érdekében azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás