Hirdetés
greenfo/MTI

Veszedelmesen magas Európában a városok levegőjének szennyezettsége – figyelmeztetett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

A politikai erőfeszítések ellenére a legtöbb városlakó akkora lényszennyeződésnek van kitéve, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kockázatosnak tart – figyelmeztetett a párizsi klímacsúcs mai első napján az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

"A légszennyeződés a legnagyobb egyedi egészségügyi kockázat Európában (….), megrövidíti az emberéletet és hozzájárul olyan súlyos betegségek kialakulásához, mint a légzési problémák, a rák és a szívbetegségek" – áll a jelentésben. Az EEA szerint 2012-ben a légszennyeződés 430 ezer ember korai haláláért volt felelős.

A legveszélyesebb szennyező anyag a szálló por, az ózon és a nitrogénoxid. Ha az Európai Unió mind a 28 tagállama betartaná a WHO szállóporra vonatkozó irányértékeit, akkor 144 ezerrel csökkenthető lenne az idő előtti elhalálozások száma. Problematikusnak tartja az EEA a tűzifa és a biomassza használatát is, ami a benzopirén magas koncentrációjáért felelős.

Különösen nagy a nitrogéndioxid-terhelés Németországban a Ruhr-vidéken, míg a lakosság számához viszonyítva a szállópor szennyezettség a kelet-európai országokban a legnagyobb. Az ózonterhelés a Nyugat-Balkánon, Olaszországban és Magyarországon a legjelentősebb.

 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás