Hirdetés

A francia fővárosban megrendezett 21. nemzetközi klímakonferencia (COP21) nemcsak témáját tekintve zöld rendezvény, hanem a szervezés és lebonyolítás minden részletében törekednek a fenntarthatóságra. Ez történt a második napon.

A párizsi klímacsúcs egy igazi környezetbarát rendezvény: a szervezők a körkörös gazdasági modellt (circular economy) vették alapul, melyet a hatékony erőforrás felhasználás és maximális újrahasznosítás jellemez.  A zéró hulladék elvét követve a rendezvényhez kapcsolódó tárgyakat, eszközöket, bútorokat – mint például a székeket, asztalokat, sátrakat, lámpákat -, amennyiben megoldható volt, kölcsönözték.

Egy makett a párizsi klímacsúcson  Forrás: AFP/Loic Venance

Ahol erre nem volt lehetőség, ott már most lehet tudni, hogy a rendezvényre megvásárolt eszközöket, amint véget ér a COP21, eladományozzák helyi iskoláknak, könyvtáraknak, civil szervezeteknek. Részletek az origón >>>


CSAK KÁROGÁS?

Ma még kevesen érzik a párizsi klímacsúcs valódi súlyát. A tegnap kezdődött és december 11-ig tartó konferencia jelentőségét csak gyermekeink és unokáink fogják fölismerni, de ha mi most hibázunk, nekik már késő lesz jóvátenni, amit elrontottunk. Nagy szavak ezek, tudom, beszéljenek hát a számok is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti eredetű egészségkárosító kockázatot Európában, ahol több mint 430 ezer ember idő előtti halálát okozza, míg a Nature magazinban megjelent becslések szerint Kínában évente mintegy 2,5 millió ember veszti életét ugyanezen ok miatt. A katasztrófák kockázatainak vizsgálatával és csökkentésével foglalkozó ENSZ-hatóság a közelmúltban rámutatott: 1995, az első klímakonferencia óta több mint négymilliárdan sérültek meg, váltak hajléktalanná vagy szorultak segélyszervezetek támogatására időjárás okozta katasztrófák miatt, több mint hatszázezren pedig életüket vesztették; a pusztító viharok és a globális felmelegedés között tehát egyértelmű összefüggés van. Szintén az Egyesült Nemzetek Szervezete, illetve annak környezeti programja adta hírül, hogy Földünk 1850 óta 0,8 Celsius-fokot melegedett, s a század végére ez elérheti a 2,7-3,5 fokot is. Ha csak két fok lesz a különbség 2100-ban, akkor is 4200 milliárd dollár kár éri majd évente a világgazdaságot – és akkor még nem beszéltünk az elvesztett emberi életek pénzben kifejezhetetlen értékéről!
További infók >>>
 


A terroristáknál is veszélyesebb

Amíg a világ vezetői a klímaváltozás visszaszorításáról tárgyalnak a párizsi klímacsúcson, Pekingben az emberek szinte megfulladnak a mérgező szmog felhő alatt. Ha nem sikerül megoldást találni a klímaváltozásra, akár százmilliós tömeg kezdhet vándorlásba. Peking légszennyezettsége jelenleg 22-szer nagyobb az egészségügyi határértéknél, ráadásul a város felett veszélyes, sűrű szmog réteg alakult ki. Részletek >>>


Az Energiaklub képviseletében Dr. Bart István naponta tudósít Párizsból. Íme a mai egy részlete:

Ahhoz, hogy megőrizzük a mai életszinvonalunkat, mindent meg kell változtatni, ki kell iktatni a fosszilis tüzelőanyagokat a civilizációnkból. Olyan nehéz ez, hogy az elmúlt huszonöt évben, amióta a klímatárgyalások folynak, nem sikerült érdemleges eredményt elérni, a világ üvegházgáz-kibocsátása egyre nő. Csak hát időközben kifutottunk az időből.

Itt Párizsban december elején kabát nélkül sétálhatunk, idén Magyarország is megtapasztalhatta a szíriai klímamenekültek áradatát, és Délkelet-Ázsia fuldoklik a soha nem látott méretű erdőtüzek okozta szmogban. Ahogy Obama nyitóbeszédében mondta: “Mi vagyunk az első generáció, amelyik érzi a klímaváltozás hatásait, és az utolsó, amelyik tehet is valamit ellene”. Ezért vagyunk itt, és bár a klímatárgyalások folyamata, a kicsinyes huzakodás és gyalázatos kompromisszumok egyszerre szánalmasak és frusztrálóak, ennél jobb fegyvert az emberiség egyelőre nem tudott felmutatni.

Az első nap nagyívű, lelkesítő, de jórészt kiszámítható beszédeket hozott a világ vezetőitől. Ezek nem a tartalmuk miatt fontosak, hanem a beszélők személye miatt: egyetlen napon a világ szinte összes vezetője eljött, Obama, XI Jinping, Putyin, Merkel, és még sorolhatnám. Magyarországot (csak) Áder János képviselte, az ő szerepvállalása dicséretes és tiszteletre méltó, bár nyilván ha a magyar politikának is annyira fontos lenne a klímaváltozás, mint az amerikaiaknak, vagy a kínaiaknak (stb.), akkor Orbán Viktor beszélt volna itt. A technikai tárgyalások kisebb szakcsoportokba tagozódva már tegnap este megkezdődtek, és ma folytatódnak… ezt csak a szakavatottak képesek befogadni, ilyen címekkel, mind "ADP contact group on agenda item 3.”, és hasonlók. De ezekről majd a későbbiekben.

Kapcsolódó anyagok:

Párizsi klímacsúcs: 20 milliárd dolláros megújulóenergiás alap

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás