A rovat kizárólagos támogatója

Dr. Somlyódy László professzor kapta az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) legrangosabb elismerését, a Dunbar-díjat, a víz- és szennyvízkezelés tudományos, technológiai és kutatási területén elért, nemzetközi szinten is kimagasló szakmai munkájáért.

A díj névadójának, William Philips Dunbarnak, a közegészségügy megteremtésében úttörő feladatot ellátó szakembernek fűződik a nevéhez a kolera járvány elleni védekezés 19. században kidolgozott hatékony módszere. Dunbar munkásságának jelentősége abban állt, hogy felismerte a szennyvízkezelés és a járványok elleni védekezés összefüggését.

EURÓPAI ELISMERÉS EGY RENDKÍVÜLI MAGYAR SZAKEMBERNEK

Az EWA Tudományos és Szakmai Bizottsága legjelentősebb kitüntetésére 2015-ben a nemzetközi szakmai zsűri egyhangú támogatásával Dr. Somlyódy László professzort javasolta. A díjat az Európai Vízügyi Szövetség elnöke, Kovács Károly adta át 2015. november 24-én a Magyar Tudományos Akadémia Kupolatermében. Díjátadó beszédében a kortárs valamint a jövő generációk nevében szívből gratulált Professzor úrnak szakmai tevékenységéért, kitartásáért, lelkesedéséért és megköszönte, hogy a példaképül a szakma segítségére volt a vízbe vetett hit ápolásában és megőrzésében, és hangsúlyozta a vízügyi szakmai összefogás, a vizeinkért való közös kiállás fontosságát és nélkülözhetetlenségét.

Somlyódy László professzor kapta az Európai Vízügyi Szövetség Dunbar-díjátSomlyódy László professzor kapta az Európai Vízügyi Szövetség Dunbar-díját

A MaSzeSz és az MTA Vízellátási és Csatornázási Szakbizottsága által szervezett ünnepélyes fogadáson elhangzott méltatásában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Fenntarthatósági Igazgatója Áder János köztársasági elnök úr üdvözletét tolmácsolva kiemelte Dr. Somlyódy László példaértékű nemzetközi munkásságát, integrált világszemléletét, jövőt feltalálni igyekvő alkatát.

Dr. Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora laudációjában megjegyezte, hogy Dr. Somlyódy László az oktatás és a tudásátadás fontosságát mindig szem előtt tartva nemcsak új technológiákat fejlesztett és követte végig megvalósulásukat, hanem képes volt lelkesíteni, motiválni a hazai és nemzetközi szakmai közélet tagjait, szakembereket, szakmai szövetségeket.

Somlyódy László professzor kapta az Európai Vízügyi Szövetség Dunbar-díját2Somlyódy László professzor kapta az Európai Vízügyi Szövetség Dunbar-díját

Dr. Somlyódy László 1943-ban született Kecskeméten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vizi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt. A Nemzetközi Vízügyi Szövetség (IWA) 2004-2006 közötti elnöke, és a Szövetségen belül sikerrel egyesítette a korábban külön működő ivó- és szennyvizes szakterületeket. 2006-2009 között az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Tudományos Bizottságának elnöke volt. 

Tudományos és szakmai életútja során főigazgatóként több mint 10 évig vezette a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézetet, alapító tagja és elnöke volt 2002-2012 között a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetségnek (MaSzeSz).

Somlyódy professzor úr a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Műszaki Tudományok Osztály elnöke és az Elnökség tagja (1999-2005); tagja a Magyar Mérnök Akadémiának, az Európai Környezettudományi Alapítványnak, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának, a Nemzetközi Vízügyi Szövetségnek (IWA), számos magyar, uniós és nemzetközi magas szintű tanácsadó testületnek és folyóiratok szerkesztőbizottságainak. Számos tanulmány vezetője illetve résztvevője volt Magyarországon, Közép- és Kelet-Európában, Európában, Brazíliában, Kínában és Szingapúrban.
Tíz könyv és megközelítőleg százhúsz cikk szerzője, illetve közel negyven országban tart/tartott előadásokat.

Dr. Somlyódy Lászlóelőadását meghallgathatja a Jazzy Rádió Zöld iránytű műsorának  december 9-i adásában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás