A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: kmnp.hu

Battonya határában, a Tompapusztai löszgyepen napról-napra szaporodnak a talajlakó emlősök túrásai. A földikutyák szorgalmasan építik, renoválják járataikat.

Magyarországon a földikutya az egyik legveszélyeztetettebb emlős. Fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 1 millió forint.
Három faja ismert: az erdélyi, a magyar és a délvidéki. A magyar földikutya Battonya határában, az erdélyi az Alföld északi területein, a délvidéki pedig a magyar-szerb határon, valamint Baja térségében fordul elő. Endemikus állatfajról van szó, amely kizárólag csak a Kárpát-medencében honos.

A földikutyák a többi talajlakó emlőshöz hasonlóan életük nagy részét a föld alatt töltik, így csak ritkán láthatjuk őket. Időszakos földfelszíni jelenlétükre elsősorban a túrások utalnak. Ezeket könnyű ugyan összetéveszteni a vakond vagy a kószapocok túrásaival, de ha alaposabban megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy néhány dologban különböznek. A földikutyák túrása az említett két faj kupacainál általában kicsit nagyobb és talajhurkák jellemzik. Ez a túrás módjából adódik, a földikutya ugyanis a homlokával tolja ki a talajt a járatból, így tömörítve azt, a vakond és a kószapocok viszont ásólábaival eléggé felaprózza a talajt, ezért az nem áll össze ilyen hurkákká.

A túrások általában késő ősszel és kora tavasszal jelennek meg, de esősebb években nyáron is láthatók. Idén nyáron az aszály miatt a talajlakó emlősök aktivitása igen alacsony volt, december eleje óta azonban a Tompapusztai löszgyepen, ahol a legtöbb magyar földikutya él, jelentős mozgások indultak meg. A földikutyákról – rejtőzködő, földalatti életmódjukból adódóan – keveset tudunk, az azonban bizonyos, hogy a fiatal egyedek ilyenkor építik új járataikat, az idősebbek pedig meglévő otthonaik karbantartásával foglalatoskodnak.

Örvendetes, hogy idén nemcsak Tompapusztán, hanem Battonya határában más helyeken is megjelentek a földikutyák. Négy kisebb élőhelyet fedeztünk fel elhagyott tanyaudvarokon, kaszálókon. Mivel ezek az állatok leginkább a nem bolygatott talajt, a gyepeket kedvelik, ezért ritkán jelennek meg a kiskertekben. Ott jellemzően inkább a vakondok és a kószapockok működnek a föld alatt, időnként jelentős károkat okozva.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás