A rovat kizárólagos támogatója

Továbbra is drasztikus mértékben csökken a sarkköri jégtakaró, emellett a jégtáblák várható élettartama is fokozatosan csökken – mutatja az amerikai tudósok által készített jeges-tengeri videó felvétel, melyen 25 év változásait sűrítették össze egy percbe.

Egyre kevesebb jégtábla éli túl a nyarat a Jeges-tengeren. A télen felhalmazódott réteg nem elég vastag, így nyáron "pillanatok alatt" elolvad. De ebből még nem lehet mélyreható következtetéseket levonni: gyorsan születtek, és ugyanolyan gyorsan el is tűntek. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) felvételei viszont komoly aggódásra adnak okot: bemutatják, hogy a sarkköri levegő felmelegedése messze felülmúlja a globális átlagot. Emellett – ha az 1990 és 2015 közötti állapotok videófelvételeire tekintünk – olyan jéghegyek is a melegebb levegő áldozataivá váltak, amelyek már 9 nyarat túléltek. A legrégebbi, fehérrel jelölt tömbök legdrámaibb változásait 2008-ban lehet látni.

De a 2015-ös év sem szűkölködött meglepetésekben: a múlt télen Grönlandon újra megdőlt a "legkevesebb keletkezett jég" rekordja, és az olvadás is 30-40 nappal tovább tartott, mint általában – derült ki a legutóbbi sarkköri jelentésből.

A nyolvcanas évek óta drámaian csökken a többéves jégtakaró.

Ezek a "veterán jéghegyek" 1985-ben még az összjég 20 százalékát tették ki, de ma már csupán a 3 százalékát. A 2015-ös adatok a műholdas megfigyelés óta mért adatok 4. legkisebb, és egyben legsúlyosabb számai. A jég olvadása és a felület csökkenése a sarkköri állatok helyzetét is lehetetlenné tette. A rozmároknak például hatalmas távokat kell megtenniük, ha párválasztó útjukra indulnak, és ugyanez a szülés előtti nagy vándorlásnál is- közölte a hirado.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás