Hirdetés

Az Energiaklub 2015 decemberében a TASZ jogi képviseletével pert nyert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel szemben. A jogerős ítélet szerint nyilvánosságra kell hozni a Paks II Zrt. felvásárlásáról szóló szerződést. A vállalat a határidő betartásával megküldte a dokumentumot, így ezt közzé tesszük.

A szerződéssel kapcsolatban nem az a megdöbbentő, ami benne van. Egyetlen érdekes adatot találunk benne: azt, hogy a 9 milliárd forintos alaptőkével rendelkező céget valamivel több, mint 10 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam az MVM Zrt.-től 2014 novemberében– de ezt már akkor is tudtuk. A megdöbbentő ehelyett az, hogy az adatigényléstől számított egy évre és pereskedésre volt szükség, hogy a nyilvánosság megismerhesse a szerződés teljes tartalmát. Érthetetlen, hogy mi titkolnivaló volt ezen a dokumentumon, mi semmi ilyesmit nem találtunk benne. Egyetlen okot tudunk elképzelni: a zsigeri titkolózást. Ez a példa gyönyörűen demonstrálja, hogy Paks II-vel kapcsolatban mennyire rendszerszintű az adatok visszatartása, függetlenül az információk tartalmától.

Ez az eset még egy fontos dologra rámutat: a közpénzek pazarlására. Már a kezdetektől teljesen nyilvánvaló volt – valószínűleg az MNV Zrt. jogászai számára is -, hogy a szerződés közérdekű adatnak számít. Mégis az adatigénylés elutasítását választották. Így a Bíróság munkája, a tárgyalási napok, az MNV ügyvédeinek munkadíja mind az adófizetők pénzének felesleges és értelmetlen költése.  

Mint ismeretes, az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz. Az adatigénylés elutasítása után az Energiaklub bírósághoz fordult; az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért látta el a szervezet képviseletét. 2015 márciusában már született egy elsőfokú ítélet, amely szintén a szerződés kiadása mellett döntött. Az MNV Zrt. fellebbezett, így decemberben a Fővárosi Ítélőtábla hozta meg jogerős ítéletét, melynek értelmében az alperesnek 15 nap áll rendelkezésére, hogy kiadja a dokumentumot. Az MNV Zrt. ennek értelmében határidőn belül megküldte az Energiaklubnak a szerződést.

Az ügyben az MNV Zrt. sikertelenül hivatkozott a tavasszal elfogadott „paksi titoktörvényre”, ami 30 évre titkosítja az új paksi blokkokkal kapcsolatos adatok nagy részét. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a szerződés nem tartozik törvény hatálya alá.

   Paks 2 adásvételi szerződés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás