Hirdetés

Mivel nem készült el a tavaly év végi eredeti határidőre az állam belső használatra szánt pécsi naperőműve, elvesztettünk közel egymilliárd forint uniós támogatást, amit most áttételesen az adófizetőknek kell állniuk. A Népszabadság fotósát elküldték a helyszínről.

Pécsett a jelenlegi tervek szerint február végén kapcsolódik be az áramszolgáltatásba az a 10 megawatt (MW) teljesítményű naperőmű, amelyet az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. egyik leányvállalata épít a tüskésréti városrészben. A 4,9 milliárd forintos beruházás a pécsi hőerőmű helyreállított zagyterületén épül, ahol mintegy 10 hektáron 40 ezer napelemtábla termeli majd az elektromos energiát. A telepet Közép-Európa legnagyobb napelemes erőműveként hirdetik, amely elvileg több ezer háztartás energiaigényét lenne képes kielégíteni. Ehhez képest már a német RWE Mátrai Erőművében is nagyobb, 15 MW teljesítményű egységet adtak tavaly át.

Az eredeti tervek szerint a nappark a múlt év végére készült volna el, uniós forrásból. Mivel a tavaly ősszel startoló munkákat nem sikerült befejezni 2015-ben, az unió csak a december 31-ig elkészült részt állja. Az idén elvégzett munkák költségét az MVM saját forrásból fedezi, ami 703 milliós kiadást ró az állami cégre. A beruházótól tudakolta a Népszabadság a csúszás okát, de nem kapott választ.

A létesítmény Pécs foglalkoztatási gondjait nem enyhíti, mert a korszerű irányítástechnikai- és vezérlési rendszerrel felszerelt erőművet távfelügyelettel működtetik. Így az üzemirányításon túli feladatokat helyben egy-két fő képes lesz ellátni.

Az Orbán-kormány tavaly nyár és ősz közötti, fokozatosan egyértelműsödő határozataiból rajzolódott ki a Pécsre álmodott napelemerőmű terve. Az elkülönített uniós forrás pályázatán csak az állami MVM indulhatott. Az átadás határidejét az év végében szabták meg. A kormány nem hagyta magát zavartatni azáltal, hogy szakértők szerint egy ilyen telep létesítési ideje általában két, de kapkodva is legalább egy év. Eladdig, hogy tavaly már ki is jelölték azokat az állami – jellemzően pécsi – intézményeket, amelyek az erőműből lényegében ingyen kapnak majd áramot. Az átadás folyamatos csúszása egyelőre nem okozott fennakadást Pécs, illetve a kijelölt többi állami intézmény áramellátásában.  Ha sikerülne a februári átadás (és a sietség később se vezetne váratlan zárlatokhoz), az így is műszaki bravúrszámba menne.
 

Fotúsunkat udavariasan, de határozottan elküldték
fotó: Laufer László Népszabadság

 

Elkergették a Népszabadság fotósát

Hamarosan jelentkezni fogunk a fotózási lehetőséggel kapcsolatban – írta az MVM sajtóosztálya a lapnak december 14-én, egy nappal a napelemtelep eredeti átadási időpontja előtt. Mostanáig kiélesített objektívvel vártuk az engedélyt, de tekintettel a kivitelezés érzékelhető csúszására, akkor a kerítés mellőli dokumentálás mellett döntöttünk – írta a lap. De Laufer László kollégánknak nem állt módjában túl sokáig beállítani a kompozíciót. A telepen lévő biztonsági őrök ugyanis – fotózást tiltó táblákra mutogatva – udvariasan, de határozottan kitessékelték a munkálatokra rálátást biztosító sávból, ahol amúgy semmi nem utalt arra, hogy ne közterületen tartózkodna.

Laufer benyomása szerint így utoljára a 80-as évek közepén munkásőrök csaptak le rá munkavégzés közben. Fotósunk elmondta, hogy december közepén – tehát az átadás eredetileg tervezett időszakában – leginkább még csak a napelemtáblák keretei árválkodtak a helyszínen. A mostani rövid szemrevételezés alapján azonban olybá tűnt, hogy már napelemek is a helyükre kerültek. Helyiek most február végére tették az átadás lehetséges legkorábbi időpontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás