A rovat kizárólagos támogatója

EGY ÉVE TÖRTÉNT: A norvégok független – legalábbis a magyar kormánytól feltétlenül – szakértőkkel vizsgáltatták meg az Ökotárs alapítvány tevékenységét, és kiválónak tartják a munkájukat – áll az erről közzétett jelentésben, amelyre az Ökotárs hívta fel a figyelmet.

Nyilvánosságra hozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda, vagyis a norvég alapok az általuk támogatott civil programokról szóló félidős értékelő jelentést, amelyet független, külsős szakértők készítettek el a tavalyi év második felében.

A magyarországi vizsgálat az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot érintette, ez az a szervezet, amelyet tavaly tavasz óta folyamatos támadások érnek a magyar kormányzat részéről, és amelynél a kormánytól nem független kormányzati ellenőrzési hivatal, a Kehi mindenféle szabálytalanságokat talált. Nagyon úgy tűnt, hogy a támadások mögött az áll, hogy a kormány nem akarja, hogy az évi négymilliárdos norvég pénzeket egy kormánytól független civil társaság ossza szét.

Norvégia korábban világossá tette, hogy nem fogadja el hitelesnek a Kehi jelentését az Ökotársról, és saját, független vizsgálatot folytat. Ez lett a külsős bolgár-amerikai cég, a CREDA Consulting Ltd.

A norvégok által készített vizsgálat merőben más eredményt mutat, mint a Kehié, eszerint az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot kiválóan választották ki erre a feladatra. A jelentés szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt, sőt, a Magyarországon megvalósult gyakorlatot más országok figyelmébe is ajánlják.

A jelentés kiemeli a magyar alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét. A külső szakértők szerint a finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek. Külön kiemelik a magas színvonalú elvárásokat a pályázatok megnyeréséhez és a valódi versenyt a szervezetek között.

 

A jelentés ezzel együtt kritikákat is megfogalmaz, idézi az erről sajtóközleményt kiadó Ökotárs: többek között kiemeli a kis szervezeteknek nyújtott további fejlesztés szükségességét, valamint azt, hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradvány keletkezett.

Mind az országjelentés, mind az általános jelentés külön és többször kitér arra, hogy Magyarországon a kormány a civil szervezetek megfélemlítésére törekszik, egy helyütt be is idézik Orbán tusnádfürdői beszédét, amelyben a liberális demokrácia végét jelenti be.

A jelentéstevők szerint a program függetlenségének fenntartása akkor teljesül, ha az Ökotárs viszi továbbra is a norvég civil pénzek ügyét – írta a hvg.hu.

Norvég Civil Támogatási Alap: megyünk tovább!

Norvég Civil Támogatási Alap: megyünk tovább!

Ma, 2015 szeptember 8-án van egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs Alapítvány és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni nemtelen hadjáratot. Az Ökotárs Alapítvány és partnerei a méltatlan támadássorozat ellenére is folytatták és folytatják munkájukat, egyebek között a Norvég Civil Támogatási Alap működtetését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás