Hirdetés

Egyetlen fertőzött tetem 55 védett és fokozottan védett keselyű pusztulását okozta. Nem is csoda, hogy ezek a madarak egy évtized alatt a kihalás szélére kerültek.

Az indiai Assam tartományban több keselyű faj is él. Az elmúlt évtizedben India legtöbb területéről szinte kipusztultak a dögevő madarak ezért ebben a tartományban a madárvédők mindent megtesznek, hogy megmentsék a rendkívül sérülékeny állományt. Épp ezért hatalmas érvágás, hogy a napokban falusi pásztorok hívták az indiai keselyűvédelmi program munkatársait, hogy a területükön 55-nél több elpusztult keselyűt találtak.

 

 

 

Vulture death Sivsagar Assam2

Január 24-én bukkantak a tetemekre és számos haldokló madárra. Nem messze az állatoktól feküdt egy már félig szétszaggatott szarvasmarha tetem, amely feltehetően kóbor kutyáknak kitett mérget evett meg és azért pusztulhatott el. A keselyűk aztán azonnal lecsaptak a megmérgezett tetemre és a méreg a madarak szervezetében is pusztítást végzett és a kihalás szélén lévő keselyűk mindegyike azonnal elpusztult.

A tömeges mérgezések sajnos megmagyarázzák, hogy miért áll a pusztulás szélén a buddhista égi temetési szertartás legfontosabb résztvevője, a keselyű.

A madarak csaknem 99 százaléka tűnt el alig néhány év alatt. A városiasodás, a mérgezések, az állatgyógyászatban már betiltott, de azért titokban most is lelkesen használt fájdalomcsillapító, a diklofenák és más készítmények tömegesen tizedelik a keselyűket. Az elpusztult madarak között 22 fehérhátú keselyű, 4 keskenycsőrű és a többi pedig védett himalájai fakókeselyű volt – írta az  indienvironment.com.

 

 

 

 

Mérgezett elefántból lakmároztak a keselyűk

Mérgezett elefántból lakmároztak a keselyűk

Manapság igen közkedvelt gyilkolási mód az orvvadászok között, hogy olyan mérgeket használnak, amelyek az elhullott állatokban nem semmisülnek meg, hanem tovább mérgezik a döghúsból élő keselyűket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás