Hirdetés
greenfo/MTI

Európának több mint 118 milliárd eurója hiányzik ahhoz, hogy fedezni tudja az atomerőművek leszerelésének és a nukleáris hulladékok tárolásának költségeit – ez derült ki az Európai Bizottság egyik munkadokumentumából, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett.

Az Európai Unió tagállamaiban működő atomerőművek leszerelése, valamint a radioaktív hulladékok eltávolítása és tárolása becslések szerint 268,3 milliárd euróba kerülhet, de ebből jelenleg csak 150,1 milliárd euró áll rendelkezésre.

Az érintett 16 uniós tagállam közül egyedül Nagy-Britannia mondhatja el magáról, hogy fedezni tudná atomerőművei leszerelésének 63 milliárd eurós költségeit. Az Európában a legtöbb atomerőművet üzemeltető Franciaország csak 23 milliárd euróval rendelkezik e célra, miközben több mint 74 milliárd euróra lenne szüksége. Németországnak, amely elvileg legkésőbb 2022-re le szeretné állítani atomerőműveit, 7,7 milliárd eurót kell összegyűjtenie a meglévő 38 milliárd euróhoz.

A leszerelési költségek több tényezőtől is függenek, köztük attól, hogy a felszámolásra ítélt atomreaktorok milyen típusúak, milyen nagyságúak, melyik erőműben működtek, illetve rendelkezésre állnak-e és milyen távolságban megfelelő hulladéklerakó létesítmények. Bár a leszereléshez használt technológiák fokozatosan olcsóbbá válhatnak, a radioaktív hulladékok tárolásának végleges költségei nagyrészt nem kiszámíthatóak, és a költségek az idő múlásával emelkedhetnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás