2020-ra jön a norvég giga szélerőmű

greenfo/MTI

2016. február 25. 13:17

2020-ra jön a norvég giga szélerőmű

Norvégiában építik fel Európa legnagyobb szárazföldi szélerőművét: a Statkraft norvég áramtermelő vállalat és partnerei megállapodásra jutottak az 1,1 milliárd eurós beruházásról. Kapacitása nagyjából az egyik tervezett paksi blokkéval egyenlő, de fele annyiba kerül, és a szél is ingyen van.

A valójában hat szélerőműparkból álló létesítményt a skandináv ország középső részén fekvő Trondheim város közelében építik fel. Az ezer megawatt teljesítményű erőmű építése tavasszal kezdődik, és 2020-ra tervezik üzembe helyezését.

Az új erőművel megduplázzák a szélenergia-termelést Norvégiában. Ezzel a mennyiséggel 170 ezer háztartás elektromos és fűtési energia igényét tudják kielégíteni – közölte a Statkraft, amely a megújuló energiaforrás felhasználásában az első számú európai vállalat. Az új szélerőműparkokhoz szükséges 78 darab, egyenként 3,6 megawatt teljesítményű turbinát a Vestas nevű dániai cég szállítja majd.

A projektben az 52,1 százalékos részesedéssel bíró Statkraft mellett a Tronderenergi (7,9 százalék) helyi energetikai vállalat és a Nordic Wind Power nevű svájci konzorcium (40 százalék) vesz részt.  Erna Solberg norvég miniszterelnök üdvözölte a beruházást. "Ez az egyik legnagyobb szárazföldi ipari projekt Norvégiában, és ez munkahelyeket teremt" – mondta a miniszterelnök, kiemelve a megújuló energiaforrások alkalmazásának jelentőségét.

A Statkraft sokáig húzódozott a tervtől, mert nem tartotta elégségesnek a jövedelmezőségét. A tulajdonos norvég állam nyomására azonban novemberben újraindította a projektet, hogy gazdaságosabb megoldást találjon.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés