A főakadémikus elismerte a szigetközi munkacsoportot

2016. február 26. 11:18

A főakadémikus elismerte a szigetközi munkacsoportot

7,8 milliárd kormánytámogatásból új mezőgazdasági kutatóközpont épül Martonvásáron. Az agrárinnováció mellett a víz és környezet kapcsolata, ill. az oktatással összefüggő szakmódszertani kutatások köré összpontosítja az MTA a következő időszakban indítandó nagy programjait.

Élére szeretnénk állni néhány az ország jövője szempontjából fontos tudományos kutatásnak – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, amikor meghirdette a három új átfogó programot. Az elnök beszámolt róla, hogy új bizottságot állított fel a magyarországi folyók és tavak vízhozamának, hajózhatóságának, az energiatermelés kérdéseinek, valamint a globális klímaváltozásnak a természetes vizekre gyakorolt hatásainak vizsgálatára indítandó program előkészítésére.

Ezzel összefüggésben aggasztónak nevezte, hogy a bősi erőmű hatásait vizsgáló szigetközi munkacsoport, amelynek vezetőjét az MTA elnökének tiszte kijelölni, két-három éve semmilyen megbízást s pénzt sem kapott a kormánytól. Nem megnyugtató a helyzet – mondta Lovász László.  Ezzel az MTA elnöke elismerte, hogy mégiscsak létezik a bizottság, amit eddig tagadtak, sőt a testület működésének nyomait is megpróbálták eltüntetni az akadémia honlapjáról. Az ügyről itt olvashatnak bővebben

Az Akadémián a különálló kutatóintézetek még Pálinkás József idejében megindult központokba tömörítése az agrár-kutatóintézetekkel folytatódik. A kormány 7,8 mil­liárd forintos támogatásával a már ott működő Mezőgazdasági Kutató Intézet mellé Martonvásárra költöztetik a növényvédelemmel és talajtannal, agrokémiával foglalkozó budapesti intézeteket a Rózsadomb aljában (meglehetősen értékes telken) működő állami ingatlan­jaikból. Barnabás Beáta főtitkárhelyettes elmondta, a szakegyetemmel szerves kapcsolatban működő állatorvos-tudományi kutatóintézet megússza a vidéki központosodást.

A közoktatással, és a  természettudományi kutatóközpontjának botrányával kapcsolatban részletek >>>

 
Kapcsolódó anyagok Sodrásban - merre tovább vízlépcsőtárgyalások?
A Magyar Tudományos Akadémia cenzúrája

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés