A rovat kizárólagos támogatója

A miniszterelnök az ún. „Modern Városok” sorozat keretében Szekszárd számára ígért több tízmilliárdnyi fejlesztést. Ennek egyik elemeként Paks és Szekszárd között épülne egy olyan vezeték, amelyen az atomerőműben keletkező meleg vizet juttatnák el a szekszárdi távhő-rendszerbe. Csak egy stadionnyi beruházás.

Olcsóbb távhőt, négycsillagos szállodát ígért Orbán Szekszárdnak

Összességében 33-34 milliárd forintos összegről szóló együttműködési megállapodást írt alá nemrég a kormány és Szekszárd, jelentette Orbán Viktor miniszterelnök Szekszárdon. Itt folytatódott a "Modern városok" sorozat, a kormányzati program, amelyben a kormányfő vidéki városokba szokott menni, és ott a polgármesterrel közös sajtótájékoztatón milliárdos fejlesztéseket jelent be.
 

A megállapodás pár pontja: 
— Megnézték, hogy Paks közelségéből milyen haszna lehetne a városnak: olyan csővezetéket építenek, ami Paksról Szekszárdra hozná a hőt, ezzel csökkentve a távhővel fűtők költségeit. Ez egy 10 milliárdos beruházás. Ezzel Paks 2-t sem kell megvárni.
— 100 hektáron ipari parkok létrehozása
— új sportcsarnok
Részletek az indexen >>>


Kicsit emlékeztet ez az elképzelés a szovjet idők utópisztikus, megalomán kísérleteire, mint amilyen a magyar gyapot- és narancstermesztés, vagy épp a szibériai folyók folyásirányának megfordítása volt.

A meleg víznek ugyanis van egy olyan tulajdonsága, hogy – lehűl. Ezért van az, hogy 15 (20) kilométernél nagyobb távolságra még korszerűen hőszigetelt csővezetékeken sem  érdemes a meleg vizet transzportálni. Paks-Szekszárd pedig alsó hangon is 30 kilométer.

Persze rossz, hogy az atomerőműből jelenleg is hatalmas mennyiségű forró víz ömlik a Dunába, és ha esetleg megépülne még egy atomerőmű, akkor meg még több, de nehezen hihető, hogy nem találhatóak Szekszárdnál közelebbi ipari, mezőgazdasági vagy egyéb létesítmények, amelyek fűtésére a meleg vizet hasznosítani lehetne.

Mondjuk ahhoz képest, hogy annó Szibériában a folyók – kudarcba fulladt – megfordításához atombombákat is bevetettek, mi még egészen jól állunk: a Paks-Szekszárd cső "mindössze" 10 milliárd forint közpénzt emésztene fel- írta az energiaklub.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás