Lebukott a madárbefogó

2016. március 1. 10:20

Lebukott a madárbefogó

Február közepén a rendőrség házkutatást tartott Baranya megyében - a pogányi szőlőhegy egyik portáján - ahol a feltételezések szerint engedély nélkül fogotak be és tartottak védett madarakat. A feltételezés helyesnek bizonyult.

 Az eljárás során a rendőrség 40 védett madarat foglalt le, melyek természetvédelmi értéke elérte az egymillió forintot.

 Lefoglalt madarak a kalitkában (Fotó: Laczik Dénes)

Lefoglalt madarak a kalitkában (Fotó: Laczik Dénes)

Az illegálisan befogott madarak zöme zöldike, tengelic és kenderike volt, de akadt köztük csíz, csicsörke, fenyőpinty, erdei pinty és nádi sármány is.
Az „úriember” egy nagyobb méretű kalitkában összezsúfolva tartotta a madarak többségét kanárik és egyéb díszmadarak társaságában.  A madarak részletesebb vizsgálata derített fényt a tartás elképesztő körülményeire.

A zsúfoltság okozta stressznek és az egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően a példányok többsége igen rossz kondícióban volt. Tollazatuk hiányosnak, ragacsosnak bizonyult. A kalitka alján a vastag ürülék- és magkeverék rétegben egy kanári teteme mellett nyolc védett madár tetemét is megtaláltuk.


A kalitkában talált kanári (balról) teteme és a védett  madarak tetemei (Fotó: Laczik Dénes)

Az elkövető már hosszú ideje foglalkozott a madarak befogásával, ezért még megbecsülni sem lehet, hogy az idők folyamán mennyi madár pusztulhatott el a kezei között. Feltételezhető, hogy kereskedett is a madarakkal, de erre csak a rendőrségi nyomozás adhat választ. Bízunk benne, hogy a tettes elnyeri méltó büntetését, és örökre elmegy a kedve hasonló bűncselekmények elkövetésétől- közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportja.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés