Hirdetés

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. visszaadta a nehezen megszerzett biominősítését, mert nem tud biotakarmányt vásárolni. Pedig a hozzá tartozó 8 ezer hektáron maga is megtermelhetné azt.

Visszaadta a közelmúltban nem egyszerű módon megszerzett biominősítését a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. – erősítették meg a Magyar Nemzetnek többen is az állami cégnél –, mert nem tud biotakarmányt vásárolni a kellő mennyiségben. A társaság korábban 16 ezer hektáron végzett természetvédelmi fenntartási feladatokat a Hortobágyi Nemzeti Park területén, néhány éve azonban ez a terület – az állami földek haszonbérbe adása révén – a felére csökkent. Azonban a megmaradt 8 ezer hektár is bőven elegendő lenne annyi állat ellátásához, amennyit a Hortobágyi Nonprofit Kft.-nél tartanak – tudta meg a lap. A vállalat mégsem használja ki a lehetőséget, hogy a háromezer szürke marháját és a szaporulatát saját takarmánnyal etesse.

Mivel a marhák mellett 1100 rackajuhot is tartanak, és – bértartással együtt – csaknem háromszáz lovat, továbbá 250 bivalyt és mangalicát, jogosnak tűnik a kérdés, hogy az állami cégnél miért nem a rendelkezésre álló földről szedik össze a takarmánynak valót. A cégnél megerősítették, hogy azért nem teszik ezt, mert gépük, kaszájuk nincs, a bérkaszáltatást pedig – állami cég lévén – közbeszerzési eljárásnak kell megelőznie. Egy ilyen eljárásnak pedig, ha tavasszal kiírják, jó, ha őszre vége lesz, addigra meg nem nagyon marad már a földön fű, legalábbis lekaszálni való. Ha ez ilyen nehézkes – mondják a lap által megkérdezett szakértők –, nem is kéne feltétlenül bérkaszáltatniuk, vásárolhatnának néhány kaszát, ahogy az egyszeri gazdaember teszi, nekik is csak pár millió forintba kerülne. Traktor van a cégnél, ami elhúzná, így meglenne a biotakarmány.
 

Állandó vezetőváltás

Információiók szerint az utóbbi években állandó vezetőváltással küszködik a hortobágyi cég, így pedig – a biominősítés visszaadásával együtt – egyrészt elbúcsúzhatnak nagy megrendelőjüktől, a HiPP bébiételgyártó cégtől, amely tőlük vásárolta a bioalapanyagot, másrészt körülbelül évi 240 millió forinttól. Biotakarmány termesztésénél – 8 ezer hektárra vetítve – ennyi többlettámogatás jár ugyanis a termelőnek.  Kérdés, hogy összesen mennyi kár éri az állami céget. A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a Hortobágyi Nonprofit Kft. hivatalos álláspontját erről, Medgyesi Gergely Árpád ügyvezetőt azonban hiába kereste többször is, üzeneteikre – bár bent volt a cégnél – nem reagált, vissza sem jelzett. Ezért kérdéseit elküldte neki írásban, s reméli, hogy a válaszok hamarosan megérkeznek.


Március 7-én a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság az alábbi helyreigazítást küldte szerkesztőségünknek:

Valótlanul közöltük, hogy:

– „Visszaadta a közelmúltban nem egyszerű módon megszerzett biominősítését a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.”

Fentiekkel szemben a valóság az, hogy a Hortobágyi Nonprofit Kft. a bio minősítését nem adta vissza, a minősítés módosítására irányuló igényét a minősítő szervezettel egyeztetve strukturálta, valamennyi természetvédelmi oltalom alatt álló területére jelenleg is érvényes minősítéssel rendelkezik.

– „Azonban a megmaradt 8 ezer hektár is bőven elegendő lenne annyi állat ellátásához, amennyit a Hortobágyi Nonprofit Kft-nél tartanak – tudtuk meg. A vállalat mégsem használja ki a lehetőséget, hogy a háromezer szürke marháját és a szaporulatát saját takarmánnyal etesse.”

Fentiekkel szemben a valóság az, hogy a rendelkezésre álló 6800 ha legelőn felül 600 ha szántó művelési ágú területen gazdálkodik a Hortobágyi Nonprofit Kft., a szélsőséges időjárási viszonyoknak ugyanúgy kitéve, mint bármely mezőgazdasági szervezet. Nyilvánvaló tény, hogy a legelők minősége sem a legjobbakkal vetekszik.

– „…jogosnak tűnik a kérdés, hogy az állami cégnél miért nem a rendelkezésre álló földről szedik össze a takarmánynak valót.”

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy a rendelkezésre álló területnagyság nem elégséges a jelenlegi állatállomány teljes körű takarmányellátásra, ugyanakkor a Hortobágyi Nonprofit Kft. az elmúlt évekhez képest – a rendkívüli aszályterhes 2015. évet ide nem értve – fokozódó termésátlagot produkál.

– „…Egy ilyen eljárásnak pedig, ha tavasszal kiírják, jó, ha őszre lesz eredménye…”

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy a közbeszerzési jogszabályok által ismert, a beszerzés tárgyához rendelt becsült érték alapján alkalmazható eljárástípusok időigénye optimális esetben nem igényel ilyen intervallumot.

– „…nem is kéne feltétlenül bérkaszáltatniuk, vásárolhatnának néhány kaszát…nekik is csak pár millió forintba kerülne.”

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy a 2013. előtti időszak gyakorlatától gyökeresen eltérő gazdálkodást és pénzügyi takarékosságot szem előtt tartva gazdálkodik a Hortobágyi Nonprofit Kft. azzal, hogy minden saját maga végezhető feladatot saját munkavállalói és eszközparkja segítségével biztosít. Ennek érdekében szakmailag felkészült és a mezőgazdaság, valamint a természetvédelem mellett elkötelezett munkatársaik azokkal az újonnan 2015. évben beszerzett /bálázógép, kasza, rendsodró, bálaszállító járművek, rakodó és homlokrakodó eszközök/ és beszerezni tervezett további eszközök segítségével a megelőző gyakorlattal teljes mértékben szakíthasson.

– „…elbúcsúzhatnak nagy megrendelőjüktől a HiPP bébiételgyártó … másrészből körülbelül évi 240 millió forinttól.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Hipp bébiételgyártóval – mint a korábbi egyetlen felvásárlóval – fennállt jogviszony megszűnése, értékesítési kockázatot nem jelent, a valódi piacra lépés lehetőségét azonban megteremtette.

– „Kérdés, hogy összesen mennyi kár éri ezzel az állami céget.”

A fentiekkel szemben az igazság az, hogy a cikkben megjelentettek kapcsán semminemű kár az állami céget nem éri, a gazdálkodás struktúrájának megváltoztatása és a szigorított pénzügyi rend a korábbi évek támogatási változásai ellenére megtakarításban ölt testet.

Hortobágy, 2016. március 7.
dr. Palcsu Péter, jogtanácsos
Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Kapcsolódó anyagok:

Ötmillió a zsebbe, a birka meg mehet, amerre lát

Fazekas tanácsadójának családja is jól teljesített a hortobágyi földmutyiban

Fideszes rablógazdaság a nemzeti parkokban is!

Jogerőssé vált a hortobágyi génmegőrző adatközlési kötelezettsége

Közérdekű adatokat kell kiadnia a Hortobágyi Génmegőrző Kft.-nek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás