Szívbetegséget és rákot hoz a klímaváltozás

greenfo/MTI

2016. március 4. 22:05

Szívbetegséget és rákot hoz a klímaváltozás

A Lancet orvosi szaklapban most megjelent tanulmány szerint a klímaváltozás jelentős változásokat idézhet elő a Föld lakóinak étrendjében, ezért a várhatónál több mint félmillióval többen halhatnak meg szélütésben, rákban, valamint szív- és érrendszeri betegségekben.

A szélsőséges időjárási jelenségek, az áradások és a hőhullámok akkora pusztítást végezhetnek a termésben, hogy a rendelkezésre álló élelem becsült növekedése harmadával lehet kisebb 2050-ig. Ez naponta fejenként 99 kalóriával csökkentené a bevihető kalória mennyiségét - állapította meg a klímaváltozásnak az étrend összetételét és a testsúlyt befolyásoló hatásainak értékelése.

A globális felmelegedés négy százalékkal vetné vissza a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, 0,7 százalékkal a vörös húsok fogyasztását a tanulmány szerint. Az étrend zöldség- és gyümölcstartalmának csökkenése megduplázná a hiányos táplálkozás miatti halálesetek számát 2050-re. „Még a rendelkezésre álló élelem mennyiségének szerény csökkenése is megváltoztathatja az étrend energiatartalmát és összetételét, ennek pedig jelentős egészségi hatása lesz” - írta közleményében Marco Springmann, az Oxford Egyetem kutatója. Ezek a változások mintegy 529 ezerrel több ember halálához vezethetnek 2050-ig, összevetve a klímaváltozás nélküli jövővel, melyben növekedne az élelem mennyisége és fogyasztása is.

Az élelemhiány a nyugat-csendes-óceáni és délkelet-ázsiai térség alacsony vagy közepes jövedelmű országaiban lesz a legnagyobb, a klímaváltozás miatti halálozások majdnem kétharmada Kínában és Indiában várható. Európában Görögországot és Olaszországot érintheti jelentősen a változás, egymillió görög lakosból 124, Olaszországban egymillióból 89 halálesetet jeleznek előre a szakértők. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése kedvezően hatna az egészségre, 29-71 százalékkal csökkenthetné a klímaváltozás miatti halálozások számát - írták a kutatók.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés