A rovat kizárólagos támogatója

Gyertyaláng és a csúnya nagyvállalatok. Szóval valahogy csak eltelik az az egy óra, vigyázzunk túl ne csúszunk! 60 perc elteltével, már azonnal kapcsolhatunk vissza mindent. Persze arra ne számítsunk, hogy a villanyszámla majd kevesebb lesz, amiatt a néhány tized kW miatt.

Nagyon röstellem, de lemaradtam róla. Először is tájékozatlanság miatt, a rádióban nem hallottam, az internet hozzáférésem, hála a sikeres közmunkaprogramnak, erősen korlátozott volt, így épp csak belebotlottam a hírbe és akkor bevillant, hogy jaj ez most van, mert ez ugye már a sokadik. Másrészt és leginkább azért maradtam le róla, mert a nem túl sok és nem túl kicsi baromságok között, ez viszi a pálmát, volumenében mindenképp, természetesen ebben felbecsülhetetlen szerepet játszik a WWF is.
Miről is szól és hogyan is zajlik a Föld Órája. Hát lekapcsoljuk a villanyt az adott órában. Nem az áramot, a villanyt. Ez leginkább a világítást jelenti, elhívatottak lekapcsolhatják az élvezetek netovábbját jelentő tévét és a minden boldogságok gyökerét jelentő számítógépet is (csak a madzagost, ami a konnektorba van dugva, okos telefont és egyéb hordozható applikációkat nem kell, azok nem árammal mennek, akinek saját napeleme van, annak semmit, ők most röhöghetnek a többieken). A hűtőt sem kell kihúzni, mert akkor már tényleg lenyomhatnánk a biztosítékot is, már aki tudja hol van a kapcsolószekrény és melyik az övé. A piros ledeket viszont mindenképp iktassuk ki, anélkül megette a fene az egészet.

Most, hogy lekapcsoltuk a villanyt, gyertyát gyújtunk, még sem ülhetünk a sötétben egy teljes órát, meg az különben is hangulatos, ünnepélyes, fennkölt. Mit lehet gyertyafény mellett csinálni? Lehet beszélgetni, egymással, nem fb-on, egy teljes órát, esetleg az elején pár percet az alakalom apropójáról. Ha gyerek is részt vesz az ünnepségen, az nagyon veszélyes, még a végén megkérdezi, mi az a Föld Órája és akkor néhány bárgyú tőmondatban el kell neki magyaráznunk, persze aki legalább három cikket elolvasott róla, az felkészült és szabatosan is ki tudja fejezni magát. Ha a gyerek megkérdezi, hogy miért van ez a Föld Órája, akkor vagyunk igazán nagy bajban és jöhetnek a bárgyú tőmondatok vagy a folyékony hazugság.

A válaszban legyen benne mindenképp, hogy a csúnya nagyvállalatok miatt, ez most a legújabb trend. Ezt akkor is hangsúlyozzuk, ha a fél család a csúnya nagyvállalatoknál dolgozik és az egész család az ő portékáikat veszi, a szolgáltatásaikat élvezi (különben vajh mitől is lenne nagy az a vállalat? hogy a csúnya mit jelent, azt most hagyjuk). Azt is válaszolhatjuk a gyereknek, hogy az emberek miatt, igaz, mi is emberek vagyunk, szóval akkor, más emberek miatt. A lényeg hogy valakire ráfogjuk, a nagyvállalat jobb, mert az megfoghatatlan, az csak úgy van, az égből pottyant és magától működik, a saját szórakoztatására.

Aztán ha egyedül vagyunk lehet olvasni a gyertyafény mellett, ahogy elődeink évszázadokon keresztül, nem csak a Föld Órájában. Akkoriban még nem volt Föld Órája, se TV, se okostelefon, se áram, se csúnya nagyvállalatok, akkoriban mindenki Bear Grylls volt, igazi túlélő. Párban lehet vacsorázni vagy ágyba bújni, egy teljes órára, veszekedni is lehet, ahhoz sem kell világítás. Alaposabbak több gyertyát is kéznél tartanak, mert valakire biztos rájön a szükség, még se vigye az egyetlen fényt magával. Gyakorlatiasabbak felhúzzák a redőnyt, elhúzzák a sötétítőt és az utcai világítás vagy a szomszédos bank, autószalon s a többi fényei mellett botorkálnak ki wécére, az előzékeny férfiak ilyenkor a kisdologhoz is leülnek. Vagy egy kicsit csalunk és felkapcsoljuk a villanyt, juj.
Hát ez így eléggé kínszenvedés és unalmas is, legjobb ha valamilyen kimondottan a Föld Órájához kapcsolódó eseményen veszünk részt. Az dicsőítő és szórakoztató is. Ó hogy szakadna rájuk az ég. Azokkal a más emberekkel, akik szintén a csúnya nagyvállalatoknak dolgoznak, azok portékáit, szolgáltatásait használják.

Szóval valahogy csak eltelik az az egy óra, vigyázzunk túl ne csúszunk! 60 perc elteltével, már azonnal kapcsolhatunk vissza mindent. Persze arra ne számítsunk, hogy a villanyszámla majd kevesebb lesz, amiatt a néhány tized kW miatt. (Jó, aki a medence fűtését is lekapcsolja egy órára, annak több kW is összejöhet. Nekik valami ceremónia keretében díjat is lehetne átadni. Köztársasági elnökünk elengedhetne néhány lufit a levegőbe, miközben Tóni Gucci fürdőgatyában szobrot vesz át DiCapriotól, kirendelt óvódások performanszától kísérve. Félkegyelműek.)
Persze nem mindenki van otthon vagy ér rá előfesztiválozni, valakinek dolgoznia is KELL, (azok a csúnya nagyvállalatok). Természetesen rájuk nem vonatkozik a Föld Órája (kivétel ha a főnökséghez tartoznak és amúgy sem csinálnak semmit, ők gyertyázhatnak, esélyesek az Év zöld irodája díjra). Sok ilyen munkahely van, nem kapcsolják le például az áramot a kórházakban, szerencsére, vagy nem áll le a közlekedés, a csúnya nagyvállalatok ugyanúgy termelnek, például áramot, de még a vendéglátó vagy szórakoztatóegységek sem kapcsolják le a világítást. Azért sem, mert a többség, a más emberek, nem csatlakoznak a Föld Órájához, egyrészt, mert nem olyan jól tájékozottak, mint mi, másrészt, mert leszarják, csak úgy szimplán, színpadias képmutatás nélkül.
Ez már a tizedik Föld Órája volt, most egy darabig nyugton lesz, de majd jön a csobbanjunk együtt vizeinkért például, na az még csak gyerekcipőben jár, de majd egyszer, addig is
Villany ON.


Vélemény oldalon megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás