A rovat kizárólagos támogatója

2016. március 19-én a Mezőgazdasági Múzeum támogatásával annak épületében az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban Lükőné Örsi Gabriella nyitotta meg köszöntő, elismerő szavaival a Lehoczky-díj 2016. évi díjátadó ünnepélyét. A díjat 2005-től minden évben egy olyan ember kaphatja meg, aki a környezetvédelem és az erdei iskolázás területén végzett munkásságával felhívja a figyelmet mindarra, amire a névadó tette haláláig.

Fridrich Ágnes biológia-testnevelés szakos tanárként végzett és tanári pályája kezdetétől a környezetvédelem és az egészséges életmód elkötelezett híve. A kilencvenes évek elején családjával Gyűrűfűre költözött és ennek az ökofalunak alapító és máig meghatározó tagja. 2004-ben indította el családjával a Veronika Erdei Iskolát, mely 2009-ben harkály védjegyet kapva már minősített erdei iskolaként működött. A hiteles élő példa erejével nevel óvódásokat, általános és középiskolásokat környezet- és természetvédelemre, fenntartható életmódra. Az erdei iskola és a falu többi épülete is természetes alapú építőanyagokból (vályog, fa stb.) épült ház. Alternatív energiaforrásokat (napelem, napkollektor) használnak, biogazdálkodást folytatnak, komposztálnak, gyökérzónás szűréssel, kétkörös vízrendszerrel nincs szennyvíz kibocsátás és a háztartásokban minimális mennyiségű környezetbarát vegyszert használnak.

Erdei iskola programjának ajánlata a természetismeret, ökológia, hagyományőrzés és a közösségfejlesztés témaköreiből ad kínálatot. Ági nagy tudású, tapasztalt, hozzáértő környezetvédelmi szakember és együttműködő, türelmes, nyitott, valamint érdeklődő és mind a különböző korosztályú gyerekekkel, mind a felnőttekkel remekül szót ért. Őt idézve ”türelmesen, Földanyákkal kézen fogva vezetjük vissza a természethez a gyerekeket”.

Az erdei iskoláztatáson kívül környezetvédelmi rendezvényeket, téma napokat és heteket szervez mind Gyűrűfűn, mind a környék iskoláiban. Nyaranta különböző tematikus táborokat szervez. Tudományos munkát is végez. A terület (a Dél-Zselic) ökomonitoringjában részt vett és részt vesz a mai napig. Ennek a munkának az elismeréseként itt tartották a Biodiverzitás napokat. Rendszeresen pedagógus képzéseket is tart. A Pécsi Tudomány Egyetem 120 órás erdei iskolázásra való felkészítő bentlakásos akkreditált képzéseit 2004 óta ezen a helyszínen tartják, és ezeken a foglalkozásokon Ági csoportvezetőként remekül teljesít. A szén-dioxid nyomozók program koordinátorokat is készítette fel.

Fridrich Ágnes

Végül néhány idézet a gyerekektől.

„Azt hiszem ennél szebb és értelmesebb iskolát kis sem lehetne találni, hiszen olyan örök és szép élményhez jutottunk, amely lehet, hogy hatással lesz egész életünkre. Mindig emlékezni fogunk erre az egy hétre. Lehet, hogy még 99 éves korunkban is”.

„Sok mindent megtanultam a természetről és megismertem egy új életformát, ami nagyon érdekes.”

„Ez a néhány nap felébresztette bennem azt az érzést, hogy az ember gépek nélkül is el tud élni királyi körülmények között.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás