A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mno.hu

65 éves korában, a floridai Miamiban, szívroham következtében meghalt Zaha Hadid iraki származású londoni sztárépítész. Munkáira a kísérletezés, a precizitás és az igényesség volt jellemző. A Liget-projektben pályázott a Néprajzi Múzeumra, de neve korábban a Szervita tér felújítása kapcsán is felmerült.

Zaha Hadid 1950-ben született Bagdadban. Az egyetem elvégzése után korábbi tanárainál, a Rem Koolhaas és Elia Zenghelis vezette OMA-nál kezdett dolgozni. Önálló irodáját 1979-ben nyitotta meg.  A világ egyik legmeghatározóbb és befolyásosabb személyisége tavaly az első női építészként megkapta a Brit Királyi Építészeti Intézet aranyérmét.  A Liget-projektben építészirodájával pályázott a Néprajzi Múzeumra, de neve korábban a Szervita tér felújítása kapcsán is felmerült: merész és izgalmas formavilágú irodaháza a jelenlegi parkolóház helyére került volna, de a megengedettnél csaknem kétszer magasabb épület eredeti terveit elvetette az építési hatóság. A második verzió, egy „üvegbuborék” megvalósítása a gazdasági válságnak esett áldozatul.

Legismertebb munkái közül korai korszakából a Peak-et Hongkongban (1983), a Kurfürstendamm Berlinben (1986), és a Cardiff Bay Operaház (1994) – de a Vitra Tűzoltóállomás Weil Am Rheinben nagyobb érdeklődést váltott ki (1993). Az utóbbi tíz évben tervei alapján elkészült a Guangzhou (Kuangcsou) Operaház Kínában (2010), a Londoni Olimpiai Úszóstadion, a Dongdaemun Design Plaza Dél-Koreában (2014) és a Messner Mountain Múzeum Olaszországban (2015).
 

Zaha Hadid (1950–2016)
Zaha Hadid (1950–2016) Fotó: LEON NEAL / Europress/AFP

Hadid korábban megkapta a Pritzker-díjat, a Francia Köztársaság Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres-t, a Japán Praemium Imperiale díjat, két alkalommal a RIBA Stirling Díját, sőt II. Erzsébet Királynő a lovagi rangnak megfelelő Dame Commander of the Order of the British Empire címet is adományozott az építésznőnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás