A rovat kizárólagos támogatója

Kamu aláírásokkal és fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet. Mivel a Városliget beépítésének vészesen csökken a támogatottsága, Baán László miniszteri biztos támogató aláírások sorával vágott vissza a tiltakozók listájára. A támogatólistán azonban olyan nevek is vannak, akik visszautasították a felkérést. Az index összeszedte azokat a támogatókat, akik függésben vannak vagy Baántól, vagy az államtól. A cikkre reagált Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Akarata ellenére került fel a neve a Liget projekt támogatói listájára Gőz László zenei szakembernek, mondta el a BMC alapítója és tulajdonosa az Indexnek. De az állami beruházást támogató listának nem ez az egyetlen érdekessége. Kiderült, hogy az aláírók jó része pozíciója, vagy fizetése okán közvetlen függésben van a projektért felelős miniszteri biztos, Baán Lászlótól. Sőt, a nyilatkozat nem is civil kezdeményezésre született: Baán embere volt az, akinek kiadták, hogy neveket gyűjtsön a támogatói listára.

Baán listája néhány nappal azután jelent meg, hogy egy sor véleményformáló, és tízezer feletti kevésbé híres civil a Városliget beépítése ellen foglalt állást.
 

Baán László a Szépmûvészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elõadást tart a Múzeumigazgatók országos konferenciáján az Országgyûlés Felsõházi termében 2015. március 6-án.

Mi, akik aláírjuk ezt a nyilatkozatot, támogatásunkról biztosítjuk azt a kulturális, parkfejlesztési és építészeti programot, a Liget Budapest Projektet, amelynek révén a saját legjobb hagyományai alapján újul meg az évtizedek óta elhanyagolt Városliget” – szólt a szöveg. Amivel csak az volt a baj, hogy néhány olyan név is a támogatók közé került, akik pedig a felkérésre jelezték: nem jelennének meg a listán.
 

A zenészek visszautasították. Hiába

Egyikük, Gőz László, a BMC zenei központ vezetője az Indexnek hangsúlyozta, hogy nem tud állást foglalni a Ligetet érintő, összetett ügyekben, ezért akart kimaradni. Ennek ellenére később azzal szembesült, hogy neve ott szerepel a Liget-projekt támogatói közt.

Gőz László egyébként önkéntes alapon dolgozik a Liget-beruházás részeként tervezett Zene házán. „Három éve kerestek meg, hogy tanácsaimmal segítsem a projektet. A tanácsadó bizottság többi tagjához hasonlóan én is ingyen vállaltam a munkát. Ennek lezárultakor a Zeneház-projekt tehetséges fiatal vezetője, Horn Márton keresett meg, hogy tanácsadóként maradjak mellettük, amit boldogan vállaltam.” – emlékezett vissza az ügy előtörténetére Gőz, megemlítve, hogy a tanácsadói munkát is ingyen végezte.
 

A támogatónyilatkozatot is Horn Mártontól kapta, azzal a kéréssel, hogy maga is segítsen aláírókat találni. Gőz megkeresett két nemzetközi ismertségű komolyzenei szereplőt, akik azonban nem kívánták aláírni a nyilatkozatot. Hasonlóan döntött a BMC igazgatója is. „A Liget fáinak kivágása, és a zenei tartalom kérdései közt óriási a különbség. Nem akartam állást foglalni ebben a bonyolult kérdésben.” Nevét mégis felrakták a támogatók közé.

Hasonlóan járt Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke is, aki a 444-nek jelezte, hogy akarata ellenére szerepeltették a támogatók közt.
 

A főnöknek aláírnak

Kérdéseket vet fel a lista üzenetét illetően azok névsora is, akik önszántukból írták alá Baán László listáját. Legtöbbjük ugyanis egészen a Baán vezette intézményektől kapják a fizetésüket, vagy pozíciójuk függ a Liget-projekttől. Sokan pedig a Baánnal szorosan együttműködő kulturális kormányzat alkalmazottai. Ez a listát gyanútlanul böngészőknek csak azért nem volt nyilvánvaló, mert a neveknél trükkösen azt a titulust tüntették fel, amely nem utal az összefonódásra. Más neveknél a nem hivatalos kapcsolatok ismerete szükséges.
 

Fussa át az aláírók és pozíciójuk listáját, hogy eldönthesse, mennyire lehetett önkéntes a támogatói lista aláírása.
 

  • Bachmann Gábor, építész – Baán László ajánlásával kapott Kossuth-díjat
  • Baki Péter – A fotográfiai múzeum vezetőjeként kiállításokat rendezett a Szépművészetibe. Dolgozott a Liget-projekttel, amíg szó volt a fotómúzeum megépítéséről is.
  • Batta András – A Ligetbe épülő Zene Háza projektvezetője
  • Bánáti Béla – Cége a Ligetbe épülő Nemzeti Galéria japán építészirodájának konzorciumi partnere
  • Bogányi Gergely – Az Orbán által felkarolt csodazongora feltalálója, állami kulturális programok állandó szereplője
  • Böszörményi Nagy Gergely – a Design Terminal vezetője, A Liget-projekt dizájnfelelőse
  • Czére Andrea – A Baán igazgatásával működő Szépművészeti múzeum igazgatója
  • Fabényi Júlia – A kormány támogatottjaként került a Ludwig múzeum élére
  • Fekete Péter – A Liget-projektbe tartozó a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója
  • Garas Klára – A Szépművészeti volt főigazgatója
  • Gerszi Teréz – A Szépművészeti grafikai gyűjteményének egykori vezetője
  • György Péter – Baán tanácsadója, a Szépművészeti által kiadott Múzeum Café magazin szerkesztőbizottságának tagja. Ez a kiadó jelentette meg egyik könyvét is.
  • Hartvig Lajos – Cége a Ligetbe épülő Nemzeti Galéria japán építészirodájának konzorciumi partnere
  • Kelemen László – A Hagyományok Háza főigazgatója. Múzeuma együttműködik a Ligetbe költöző Néprajzi múzeummal
  • Kemecsi Lajos – A Liget-projektben épülő Néprajzi Múzeum igazgatója
  • Novák János – A Ligetbe épülő gyermekszínház igazgatója
  • Persányi Miklós – A Liget-projektben bővülő Állatkert igazgatója
  • Petrányi Zsolt – A Baán vezette Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének vezetője
  • Rockenbauer Zoltán – Baán tanácsadója, a Szépművészeti által kiadott Múzeum Café magazin szerkesztőbizottságának tagja. A Fidesz egykori kultuszminisztere.
  • Vitézy Dávid – A Liget-projektbe tartozó Közlekedési múzeum igazgatója

A listával kapcsolatban már csak ízlésbeli kifogás, hogy támogatónyilatkozatokat jellemzően civil szereplők szoktak indítani, hiszen az államnak megvannak a maga hivatalos csatornái saját álláspontja kifejtésére- írta az index.
 


A cikkre reagált Baán László, a  Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. A Városliget Zrt. közleménye szó szerint:

" Szánalmasan sunyi a bombasztikus „leleplezés” az írást jegyző Földes András részéről, hogy a támogatói nyilatkozatot több olyan nagyszerű szakember is aláírta, aki munkájával köztudottan kötődik a Liget projekthez. A Liget Budapest projektben immár évek óta több száz kiváló szakember dolgozik azért, hogy a sok évtizedes elhanyagoltság után a Városliget minden tekintetben világszínvonalon újulhasson meg. Munkájuk és a projekt melletti elkötelezettségük rendkívül megtisztelő és egyben a garancia mindenki számára a Budapesten száz év óta legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési terv minőségi megvalósításának.

A szerző azon állítása az aláírókról pedig egyenesen nyilvánvaló hazugság, hogy „legtöbbjük egészen a Baán vezette intézményektől kapják a fizetésüket, vagy pozíciójuk függ a Liget-projekttől”. Lehet, hogy a szerző saját perspektívája ezt nem engedi befogadni, de szerencsére nagyon sokan vannak ebben az országban, akik azért vállalnak egy feladatot, mert az meggyőződésük szerint a közjót szolgálja. Ahogy ezt a támogatói nyilatkozat aláírói is megfogalmazták: „Hiszünk abban, hogy vannak választásokon átívelő, mindannyiunk, a jelen és az eljövendő generációk érdekét szolgáló, felelős fejlesztési programok. Meggyőződésünk szerint a Liget Budapest Projekt is ezek közé tartozik.”
Budapest  2016 április 6.

Kapcsolódó anyagok:

Városliget: a tények makacs dolgok

Városligetről, városfejlesztéstől, tisztességről

Mindent a maga helyén! Állásfoglalás a Ligetről

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás