A rovat kizárólagos támogatója

Másodpercenként több mint negyven fürdőkádnyi koszos víz érkezik Bécs szennyvíztisztító telepére, ahova május elejétől ingyenes gyárlátogatásra várják az érdeklődőket.

Színes, szagos kirándulást kínál május és október között Bécs szennyvíztisztító telepe, az Ebswien Hauptkläranlage a városlakóknak. A kétórás túra alatt az érdeklődők nemcsak a telep világába szagolhatnak bele, de megismerhetik a szennyvíztisztítás minden csínját-bínját is.
Az ingyenes teleplátogatásokat minden hónap első, illetve harmadik szombatján tartják, bejelentkezni telefonon vagy e-mailben lehet.
A 6 és 10 év közötti gyerekeknek két vízcsepp, Tim és Trixi meséli el a víz körforgásának történetét külön családi nap keretében.

A szokványosnak nem nevezhető hétvégi program nemcsak arra jó, hogy a városlakók megismerhessék a szennyvíztisztító telep működését, de nagyobb tudatosságra ösztönöz a vízhasználatban is. Egy bécsi ugyanis átlagosan napi 130 liter ivóvizet használ el zuhanyozáshoz, mosáshoz vagy éppen a vécé leöblítéséhez, ami a csatornarendszeren keresztül a simmeringi szennyvíztisztítóba folyik. Ez másodpercenként 6400 liter, vagyis több mint negyven fürdőkádnyi koszos vizet jelent. A mechanikus tisztítást két biológiai tisztítási fázis követi, amelyek során mikroorganizmusok milliárdjai szűrik ki a szennyvízből a szenet, a nitrogént és a foszfort. A húsz órás folyamatot követően így az egykori szennyvíz olyan állapotban folyik a Dunába, hogy a víz minősége változatlan marad: a folyó vize olyan tisztán haladhat tovább, mint ahogy Bécset elérte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás