Hirdetés

Tavaly 771,6 milliárd forint agrártámogatást osztottak szét Magyarországon. Ismét a felső 10 százalék kapta meg a támogatások 76 százalékát, míg a támogatások maradék 12 százalékán osztozott a pályázók 80 százaléka. Látható azonban, hogy elkezdődött a politika-közeli játékosoknál az átrendeződés – írja a K-Monitor blogja.

A közpénzfigyelő portál idén is megvizsgálta, kik osztoztak az agrártámogatásokon.

A 2015-ben bevezetett új támogatások, szabályok egyelőre nem tették sokkal igazságosabbá az elosztási rendszert: 2015-ben ismét a felső 10 százalék kapta meg a támogatások 76 százalékát, míg a támogatások maradék 12 százalékán osztozott a pályázók 80 százaléka. Látható azonban, hogy elkezdődött a politika-közeli játékosoknál az átrendeződés. Simicska Lajos 32 százalékkal kevesebb, Mészáros Lőrinc köre 65 százalékkal több támogatást kaparintott meg, mint egy évvel korábban – írja a K-Monitor.

A felső 10 százalék összetételében jelentős átalakulások történtek az elmúlt évekhez képest. A korábbi évek nagygazdáinak területalapú támogatása jelentősen csökkent, miközben új oligarchák vannak születőben; Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos vállalkozó jelentős támogatásokhoz jutott és más, a miniszterelnökhöz közel álló személyek is láthatóan gyarapodtak, pedig a tavalyi földprivatizáció hatása még nem is látszik az adatokban – jegyzi meg a közpénzfigyelő portál blogja.

A 2015-ben az átutalt agrártámogatások összege 771,6 milliárd forint volt, ennek a 78,75 százaléka (607,6 milliárd forint) uniós forrásból érkezett. A teljes összegnek 38,7 százalékát területalapú támogatásként osztottak ki, ez hektáronként 45 000 forintot jelent (tavaly ez az összeg hektáronként 69 000 forint volt). Ők a legnagyobbak A legnagyobb területalapú támogatást besöprők listáján továbbra is prominens helyen vannak az egyes személyekhez köthető cégcsoportok tagjai. 

 

Csányi Sándor érdekeltségei és támogatások

A lista élén a Csányi Sándorhoz tartozó Bólyi Zrt. áll közel fél milliárd forinttal.

A tíz legnagyobb közé tartozik még a Simicska-Nyerges féle Lajta-Hanság Zrt. (380 millió forint), a szintén Csányi Dalmandi Zrt. (322 millió forint), a Mádl István féle Agroprodukt Zrt. (316 millió forint) és a Dorogi Árpád irányította Mezőfalvai Zrt. (292 millió forint).  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás