A rovat kizárólagos támogatója

Kaliforniában 5,3 millió dollárt osztanak szét az állam városai között, hogy a pénzből használt autógumik újrahasznosításából készült aszfaltból építsenek utakat. Az új utak nem csak arra jók, hogy eltüntessék a felhalmozott gumihegyeket, hanem tartósabbak és a tapadásuk is jobb, mint a hagyományos aszfaltburkolatoknak.

Kaliforniában 5,3 millió dollárból épülnek új "ökoutak", vagyis olyan burkolattal rendelkező útszakaszok, amelyek használt gumik újrafeldolgozásával készülnek. Az államban évente 44 millió gumit használnak el az autósok, ezeket szeretnék környezettudatosan újrahasznosítani.

Az abroncsokból először eltávolítják a nem-gumi alapanyagok 99 százalékát, majd ledarálják, és az aszfalthoz adják. Így egy rugalmasabb, a hagyományos burkolatoknál 50 százalékkal tartósabb útburkoló anyagot hoznak létre. Minden egyes gumiból kb. 5 kilogramm anyagot hasznosítanak újra. Egy kb. 5 centiméter vastag egy mérföldes (1,6 kilométeres) útszakaszban kb. 2000 autógumit használnak fel.

Magyarországon is gyártanak különböző ökoaszfaltokat, de egyelőre szabályozói és egyéb okok miatt nem terjedtek el ezek a magyar utakon. Az egyik korlátozó tényező a gumiaszfalt felhasználásban a szállítása, ugyanis mivel gyorsan kötő anyagról van szó, sokszor az útépítés helyszínén kellett előállítani a burkolatot. Azonban ezt a problémát egy vegyi eljárással a Mol elvileg már megoldotta- írta a portfolio.hu.   A jelek szerint külföldön egyre többször foglalkoznak az ökoaszfaltokkal, csak remélhetjük, hogy Magyarországon is elterjed majd a használatuk.
 

Gumibitumen Zalaegerszegről

Gumibitumen Zalaegerszegről

Négy éve írtuk:
Saját szabadalom alapján, a bitumen és a használt gumiabroncsokból készült őrlemény keverésével készülő gumibitument gyártó üzem építését kezdte meg Zalaegerszegen a Mol. Az üzemben 150 ezer autó abroncsot használnak fel évente, mely hat méter szélességben 130 kilométernyi útszakasz felső kopórétegének burkolására alkalmas.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás