Hirdetés

Először észleltek korallfehéredést a Sydney-öbölben. Ausztrál kutatók a tengervíz felszínének melegedő hőmérsékletével magyarázzák a káros jelentséget. Soha nem volt még ilyen forró márciusa a világnak

A Sydneyi-öbölben végzett rutinvizsgálaton számos helyen találtak kifehéredett korallkolóniákat. A tudósok becslése szerint egyes helyeken a korallok 45 százaléka kifehéredett. Ezt a szélsőséges időjárási körülmények okozhatják, mint például a tengervíz túlzott melegedése: ha melegebb a víz, az algák méreganyagokat választanak ki, és a korallok kilökik őket.

Aggódunk a jelenség miatt. Első alkalommal észleltünk ilyet a Sydney-öbölben. A fehéredés itt egy kicsit más, nem olyan magas a hőmérséklet, mint a Nagy-korallzátonynál. – mondta Mathew Nitschke, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) szakembere. Egyébként a Nagy-korallzátonynál a múlt hónapban az eddigi legsúlyosabb korallfehéredését észlelték.

Samantha Goyen, az UTS szakértője szerint a szakemberek nem számoltak azzal, hogy ilyen gyors változás megy végbe a korallok fiziológiájában; a sydneyi korallok néhány hét alatt kifehéredtek. Az öböl vizének hőmérséklete elérte a 26,5 Celsius-fokot, pedig az év ezen időszakában a víz átlaghőmérséklete 24-24,5 Celsius-fok. A szakemberek remélik, hogy a tengervíz felszínének hőmérséklete 23 Celsius-fokra csökken, mielőtt a déli féltekén beköszönt a tél, és a korallok két-három hónap vagy hosszabb idő alatt regenerálódnak.

A múlt heti Science-ben ausztrál kutatók azt írták, hogy a korallfehéredés hőhullámok idején fenyeget – ha a vízhőmérséklet 2 Celsius-foknál többet emelkedik –, de lehűléskor képesek regenerálódni. Ha viszont a vízhőmérséklet tartósan 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, a korallok elveszítik a túlzott melegedés elleni természetes védelmüket, és a zátonyok fehéredése drámai mértékben megnövekszik- írta az MTI.

Soha nem volt még ilyen forró márciusa a világnak

Az elmúlt hónap volt a legmelegebb március a világban a feljegyzések 1880-as kezdete óta, és már a 11. egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord – közölte ma az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).  A Föld átlaghőmérséklete a szárazföldön és a tengereken márciusban 12,7 Celsius-fok volt, ami 1,22 fokkal haladja meg a 20. század átlagát. Az idei március 0,32 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a tavalyi hasonló hónap, amely pedig szintén hőmérsékleti rekordot döntött a márciusok sorában – idézi az MTI a hivatalt.  A NOAA adatai szerint az elmúlt hónap különösen meleg volt Brazíliában, Délkelet-Ázsia nagy részén, Afrika középső és keleti részein, Kanada egyes vidékein, Ausztrália északi és keleti térségeiben. Önmagában az is történelmi csúcs, hogy 11 egymást követő hónapban dőlt meg a hőmérsékleti rekord. Hasonló sorozatra 1944-ben volt példa, de akkor a rekordok sora 10 hónap után megszakadt. A mostani rekordot klímakutatók az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség hatásának tulajdonítják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás