Hirdetés
greenfo/MTI

Úszó atomerőművekből látná el elektromos energiával a távoli tengeri területeken lévő létesítményeit Kína, így a dél-kínai-tengeri építkezéseket is.

Az angol nyelvű, Global Times című kínai lap MTI által szemlézett cikke szerint az állami tulajdonú China Shipbuilding Industry Corporation hajóépítő vállalat egy 20 hajóból álló flottát építene a tengeri projektek energiaigényeinek kiszolgálása céljából. 
 

Látványterv a tervezett úszó atomerőművekről.

 

Liu Cseng-kuo, a vállalat egyik vezetője elmondta, hogy a hajók pontos számát a piaci kereslet határozza meg, azonban "ez a kereslet meglehetősen nagy". A megépítendő hajók polgári célú feladatokat látnának el, és olyan objektumok energiaigényét biztosítanának, mint a tengeri olajfúrótornyok. Az első ilyen úszó erőművet 2018-ra építenék meg, és 2019-re állítanák szolgálatba.

A Global Timesnak nyilatkozó szakértők szerint az úszó erőművek tényleg megbízható energiaforrást biztosítanának a dél-kínai-tengeri mesterséges szigetek építéséhez, melyekkel Kína messze délre kitolta tengeri határait, óriási diplomáciai konfliktust kavarva a térségben. Li Csie hajózási szakértő szerint Kína alapesetben kőolajat vagy kőszenet égetne el a Dél-Kínai-tengeren gőzerővel folyó építkezések energiaigényének kielégítéséhez, azonban a Spratly-szigetek és a kínai szárazföld közötti távolság miatt a szén- meg olajszállítás igen körülményes lenne.  Az ötlet egyébként nem új, sőt, már 50 éves: elsőként az Egyesült Államok alkalmazta az 1960-as években, amikor egy második világháborús teherhajó fedélzetére rakott atomreaktorból látták el energiával a Panama-csatorna amerikai ellenőrzésű zónáját.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás